Jozef van Wissem : Nosferatu : The Call of the Deathbird

 


Het tijdstip van de releasedatum Nosferatu kon niet beter gepland worden dan rond Halloween. Van La Cinematheque Francaise in Parijs kreeg de Nederlandse luitspeler Jozef Van Wissem in 2019 de opdracht om een nieuwe score te maken en deze uit te voeren bij de presentatie van de gerestaureerde versie van cult-film klassieker “Nosferatu, eine Symphonie des Grauens”.

Het is de eerste verfilming van Bram Stoker’s “Dracula”. De producers konden niet de auteursrechten van de roman in handen krijgen. Desondanks besloten ze de film toch te maken. In een poging de auteursrechten te omzeilen brachten ze wel wat veranderingen aan in het verhaal. Zo kregen alle personages nieuwe namen en werd het verhaal op bepaalde details aangepast.

In de film worden de mysterieuze sterfgevallen toegeschreven aan de pest, wat leidt tot grote onrust in het dorp. Vergelijkbaar met de Coronapandemie. De erfgenamen van Stoker verzochten een rechtbank om alle kopieën van de film te laten vernietigen. Gelukkig overleefden enkele exemplaren en wordt de film nu beschouwd tot een hoogtepunt in de filmgeschiedenis. Het inspireerde latere bekende filmmakers als Werner Herzog en Francis Ford Coppola om remakes te maken.

Tijdens het schrijven van de score ontdekte van Wissem een oude, dubbele 7 inch plaat van geluiden van uitgestorven vogels opgenomen in de straten van Rotterdam. Op Nosferatu worden die vogelgeluiden op intrigerende wijze vermengd met elektronica en beats. De manipulering van het geluid van de elektrische gitaar versterkt het angst element van de score.

De fraaie zwart-witte hoes pas uitstekend bij de sfeer van de muziek. Halloween is reeds voorbij, maar ik griezel voorlopig nog lekker verder met Nosferatu. Op dit moment is van Wissem volop aan het toeren in binnen- en buitenland.     

Theo Volk

Releasedatum : 4 november 2022 Incunabulum/De Konkurrent

Website : https://www.jozefvanwissem.com/