Brian Blake : Book of Life

 


Book of Life is het debuutalbum van singer-songwriter Brian Blake,  die al meer dan 25 jaar actief is in de muziekscene in het Memphis-gebied. Met muzikale invloeden en roots uit zowel Texas als Tennessee, schrijft Brian oprechte en tot nadenken stemmende folk, Americana en bluesmuziek.

Hij is een echte verhalenverteller, die de traditie met glans voortzet van legendarische artiesten als Townes Van Zandt, Guy Clark en recent iemand als Terry Klein. Net als laatstgenoemde werkte Brian met Walt Wilkins (en Ron Flynt) als producer en bevindt zich Bart de Win onder de medewerkende muzikanten. Dat Brian een geboren verhalenverteller is, blijkt meteen uit de beginregels van opener Ricefield in the Distance :

“Old Hank’s sitting on the front porch, rocking the days away.

Ever since he went blind, you know he ain’t had much to say.

And there’s a rice field in the distance up around the bend.

Fourteen miles from the river and where it all began.”

Het gaat over de overgrootouders van Brian, die tijdens de Grote Depressie een groot gezin moesten zien te onderhouden. De tekst wordt bijzonder fraai vergezeld door de weemoedige viool van Warren Hood en was ik meteen verkocht. Zeker nadat ik de titelsong Book of Life had gehoord, een duet met Betty Soo en warm accordeonspel van Bart.

Op zijn debuutalbum brengt Brian een hommage aan zijn familie, die al zo’n 175 jaar in de regio Liberty in Texas woont. Twee songs hebben de Tweede Wereldoorlog als onderwerp. Rose Marie gaat over zijn grootouders. Zijn grootvader was chirurg-assistent op een hospitaalschip in de Stille Oceaan. Gekweld door wat hij zag en meemaakte, de gewonden en stervenden verzorgend.

De andere, Move On J.D.,  gaat niet over zijn familie, maar over een oorlogsveteraan, die dakloos werd. Brian is bijzonder trots op deze ingetogen song, die keihard binnenkomt bij de luisteraar. Door het lied werd Brian bekroond tot Songwriter of the Year in 2021 door the Memphis Songwriters Association. Het lied is een aanklacht tegen hoe vaak door overheidinstanties wordt omgesprongen met oorlogsveteranen. De Wurlitzer bijdrage van Ron Flynt is hier trouwens de kers op de taart.

Zijn zuidelijke roots hoor je het beste terug in het bluesy en groovy The Ott Hotel, met name in het gitaarspel. Het voert te ver om alle, vaak ontroerende songs hier behandelen. Book of Life is een tijdloos debuutalbum van een geboren verteller. Producer Walt Wilkins is trouwens op dit moment in Nederland voor optredens, waarbij hij onder andere Het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom aandoet, voor overige optredens zie hier.        

Theo Volk

Releasedatum : 18 november 2022 Independent

Website : https://www.brianblake.net/