Diverse artiesten : Tribute to a Songpoet

 


Met Valentijnsdag hoopt singer-songwriter Eric Andersen zijn tachtigste verjaardag te vieren. Intussen een Amerikaanse folklegende, die aan de wieg stond van de Greenwich village folk scene, samen met onder andere Bob Dylan en Phil Ochs. Ook maakte hij deel uit van The Beat Generation.

Andersen maakte tal van prachtige albums, waarvan Blue River als zijn absolute meesterwerk wordt beschouwd.  Opgenomen in Nashville in een perfecte setting onder leiding van producer Norbert Putnam. Een album vol ingetogen poëtische liedjes, op een na van eigen hand. Daarnaast covert hij More Often Than Not van cultfiguur David Wiffen. Een album waaraan trouwens een waslijst aan muzikanten meewerkte, waaronder grote namen als Joni Mitchell, David Bromberg, Eddie Hinton, The Jordanaires en David Briggs.

Tribute to a Songpoet is een prachtig eerbetoon van vrienden en/of bewonderaars, vastgelegd op een drietal cd’s. Veertig van de songs werden door Andersen gecomponeerd, samen met Lou Reed schreef hij You Can’t Relive the Past en met Rick Danko van The Band Driftin’ Away. De titel verwijst trouwens naar de documentaire “The Songpoet” van regisseur Paul Lamont over Andersen.

Overigens zat het niet altijd mee in Andersen’s carrière, zijn beoogde manager Brian Epstein stierf nog voor dat hij die taak op zich kon nemen. En in 1973 verdwenen op onverklaarbare wijze tijdens een reorganisatie bij Columbia 40 master opname tapes van een langverwachte release van hem. Andersen treedt nog geregeld op, zoals onlangs nog met zijn Nederlandse vrouw Inge en Steve Addabbo. Beiden zijn terug te vinden op het tribute album.

In 2015 nam Paul Zoontjens (AKA Simon Keats) van The Kik samen met diezelfde Addabbo in Shelter Island Sound NY Come to my Bedside, my Darling van Andersen op. Zoontjens werkte in 2017 mee aan het album Mingle with the Universe: The Worlds of Lord Byron en is intussen goed bevriend met Andersen, die al een aantal jaren in Nederland woont.

Op de hoes prijken veel grote en soms wat minder bekende namen en ook de naam van labeleigenaar Jim Wurster. Eerder bracht het label een respectvol en smaakvol eerbetoon aan Fred Neil, getiteld Everybody’s Talkin’ : A Tribute to Fred Neil. Tot diezelfde categorie kan zeker ook Tribute to a Songpoet gerekend worden.

Theo Volk

Releasedatum : 21 oktober 2022 Y & T Music

Website : https://www.ericandersen.com/