Janice Burns & Jon Doran : No More the Green Hills

 


Janice Burns & Jon Doran zijn een Anglo-Schots folkduo geformeerd in 2017 en woonachtig in Newcastle Upon Tyne. Het tweetal bleek een gezamenlijk liefde te delen voor traditionele muziek. Ze snuffelen regelmatig in archieven op zoek naar onbekende folkpareltjes. No More the Green Hills is hun debuutalbum.

De thema’s voor het album werden bepaald toen ze begonnen met het arrangeren van False True Love, de eerste single van het album. Toen ze aan het nummer werkten, voelden ze de vonk van verbinding tussen de tekst, de muziek en hun stemmen, en een verbinding van de punten van de soorten nummers die we hadden verzameld. Dit waren liedjes over liefde, verlies en de natuur, en hoe we door onze gecompliceerde relaties met hen navigeren.

De afgelopen vijf jaar is hun  loepzuivere samenzang steeds hechter geworden. Janice zingt en speelt mandoline, tenor gitaar, harmonium en piano. Jon zingt en speelt akoestisch gitaar, bouzouki, harmonium en fiddle. Ze krijgen alleen spaarzaam hulp van Ben Nicholls op contrabas. De meeste nummers op het album zijn traditioneel, behalve The Black Fox van Andy Hunter en Up And Awa' van Graham Pratt.

Niet alle traditionals zijn overigens onbekend, She Moved Through the Fair, As I Roved Out en The Greenmore Hare zijn echte folkklassiekers. Laatstgenoemde traditional kreeg overigens meer bekendheid als The Hills of Greenmore. De ultieme versie hiervan is voor mij die van Dervish op hun klassieker Harmony Hill.

Het werken met Andy Bell (producer) en Ben Nicholls (contrabassist) bracht het album naar een hoger niveau en vatte perfect de visie van het tweetal van een eigentijds, maar tijdloos geluid. Het mag trouwens weleens gezegd worden, Andy Bell is al jaren een van de meest vooraanstaande folk producers. No More the Green Hills is een absolute must voor de traditionele folkliefhebber.

Theo Volk

Releasedatum : 28 oktober 2022 Wylam Records

Website : https://www.janandjon.com/