Douwe Eisenga : The Border

 


Al meer dan twintig jaar componeert Douwe Eisenga muziek, waaronder voor pianist Jeroen van Veen en harpiste Lavinia Meijer. In 2017 neemt Douwe de single en videoclip For Mattia op. Dit stuk schrijft hij op verzoek van de ouders van een jonge vrouw die ervoor koos te sterven. Het is onbedoeld het startpunt voor een razendsnelle carrière als concertpianist.

De ontroerende compositie staat al vijf jaar hoog in de Klassieke Top 400 met de volgens luisteraars meest populaire 400 composities van Radio 4. Dit lustrum vormde de aanleiding voor een gastoptreden bij het - door ongeveer een miljoen kijkers bekeken - televisieprogramma “Matthijs Gaat Door”.

Afgelopen najaar verscheen zijn nieuwe album Open bij Butler Records / V2 Records. Het nummer Theme I van dit album werd opgenomen in de geschenk cd (15.000 exemplaren) van Aangenaam Klassiek 2021. Intussen schreef de pers in september lovend over de muziek van het locatietheaterproject “Grenspaal 369” en werd de documentaire “Dertien Dagen” - met muziek van Douwe - genomineerd voor een Gouden Kalf.

Gedurende de tweede lockdown herschreef Douwe de muziek voor het nieuwe album The Border. De tien instrumentale nummers, losgeweekt van de oorspronkelijke voorstelling, vormen samen een schilderij van klank. Bezwerend en meeslepend, gevarieerd en contrastrijk. Douwe over het herbewerkingsproces :  

“Tijdens de tweede lockdown had ik wederom ruim tijd om te werken aan het soort muziek dat sinds mijn kindertijd mijn ideaal is; muziek met een combinatie van akoestische instrumenten en elektronische geluiden. Rondom de saxofoonpartijen, prachtig gespeeld door Erik-Jan de With, bouwde ik maandenlang aan een soort klankbeelden. De muziek vermengt de saxofoons met piano, veel percussie en koperachtige klanken en voegt pure elektronische soundscapes toe.

Natuurlijk zijn er nog steeds verbanden tussen de muziek van The Border en de voorafgaande theatervoorstelling. Toch staat The Border daar tegelijkertijd helemaal los van. Als ik je zou vertellen hoe elk deel in het originele verhaal past, zou ik alleen maar grenzen stellen aan je eigen verbeelding bij het luisteren naar dit album.”.

The Border is een bijzondere, instrumentale luisterervaring, waarbij iedere muziekliefhebber zijn verbeelding maximaal de vrije loop kan laten. Warm aanbevolen! Voor liveoptredens van Douwe zie hier.

Theo Volk

Releasedatum : 4 november 2022 Butler Records/V2 Records

Website : https://www.douweeisenga.com/