Theo Sieben : Join the Crowned


Grotendeels verdient Theo Sieben (57) de kost als veelgevraagd sessiemuzikant. Daarnaast componeert hij muziek voor TV, theater, film en moderne dans én speelde hij met verschillende Nederlandse bands als bv Douwe Bob, Henny Vrienten, Bertolf, Ellen ten Damme en speelt sinds 2021 in Her Majesty. Sinds 2011 bracht hij solo al vier fraaie albums uit, waarvan Rein het geweldige Delphinidin voor ons blog recenseerde.

Nummer vijf, Join the Crowned, werd in zijn eentje in zijn huiskamer opgenomen. Een album met moderne, vooral akoestische bluesmuziek. Live met vintage apparatuur en moderne plugins. Hier en daar wat psychedelisch, met veel slide guitar. Theo kwam op het idee voor het album, nadat hij een keer was uitgenodigd om op Amsterdamse Ooster Begraafplaats liedjes te komen spelen op avonden over het thema dood en verwante onderwerpen. Daar speelde hij Born to Die, Sadie, See That My Grave Is Kept Clean.

Theo houdt ervan om death songs en murder ballads te spelen. Regelmatig klinkt zijn doorleefde zang intens. Voor een psychedelisch tintje zorgt het nog steeds actuele Needed Time, een gospel song van Lightnin’ Hopkins. Geïnspireerd door de bundel “The Anti Slavery Harp”, een serie liederen van de Abolitionist Movement uit de vorige eeuw in de VS, zette Theo een tekst opnieuw op muziek, het enige lied met overdub.

Ballad of a Native Son gaat overTheo’s ontmoeting met een native American, midden op een lange brug in Ottawa, Canada. Waarbij de man een triest lied voor hem zong, met de fles in de hand. March and October schreef hij voor zijn zoons. Persoonlijke favorieten zijn Sadie en See That My Grave Is Kept Clean.

Ondanks het sobere karakter van Join the Crowned, alleen gitaar en zang, zal het op de meeste luisteraars door de intensiteit de nodige indruk maken. De mix en master werden trouwens voortreffelijk gedaan door Gabriël Peeters. Het album is alleen bij Theo zelf te koop voor slechts 10 euro exclusief verzendkosten. Degenen die Spotify en dergelijke gebruiken hebben pech, want daar zal het album niet te beluisteren zijn.

Theo Volk

Releasedatum : 26 november 2022 Independent

Website :  https://theosieben.com/