Sarathy Korwar : Kalak

 


Korwar’s vorige wapenfeit was Night Dreamer Direct​-​to​-​Disc Sessions met UPAJ Collective. Het album werd op een dag, 6 juli 2019, opgenomen in de Artone Studio in Haarlem. Hierop wordt spirituele jazz op organische wijze vermengd met authentieke klassieke muziek.

Sarathy Korwar is een India opgegroeide, maar tegenwoordig in Londen woonachtige drummer, producer, componist en bandleider. Sarathy behoort tot de meest originele en intrigerende muzikanten in de Britse jazzscene. Hij kwam reeds op vroege leeftijd in aanraking met zowel Indiase muziek en de muziek van jazzgiganten als Ahmad Jamal, Cannonball Adderley en John Coltrane.

In de tussentijd begon hij zich te bekwamen op de tabla. Dankzij zijn leermeester Rajeev Devasthali opende zich een hele nieuwe wereld van ritme, patronen en creativiteit voor hem. Waarvan hij heden ten dage nog steeds de vruchten plukt. Zijn album More Arriving uit 2019 was volledig politiek getint. Hij tekent er zijn ervaringen op als Brit van Indiase komaf in een door Brexit verdeeld land.

Het nieuwe album Kalak is een op de toekomst gericht manifest. De luisteraar komt oren te kort, de soms declamerende en/of hypnotiserende zang wordt vergezeld door intrigerende ritmes van Korwar. Spirituele jazz en Indiase muziek worden op inventieve wijze vermengd met onder andere elektronische muziek en hip-hop.

Onder de gastmuzikanten bevinden zich Danalogue van The Comet Is Coming, Kushal Gaya van Melt Yourself Down, elektronica artiest Noni-Mouse en het Japanse drum ensemble Kodo. Het vernieuwende en tijdloze Kalak kreeg volgens mij terecht al vijf sterren van The Guardian.

Theo Volk

Releasedatum : 11 november 2022 Leaf/De Konkurrent

Website : https://www.sarathykorwar.com/