Meskerem Mees : Caesar

 


Een van de meest fraaie debuutalbums van vorig jaar was zondermeer Julius van de uiterst talentvolle jonge singer-songwriter Meskerem Mees. Geboren in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethopië, maar op zeer jeugdige leeftijd geadopteerd en sindsdien woonachtig in Gent. Op een jaar na dan, toen ze in Denemarken woonde. Ze volgde er les op een speciale school. De drie semesters waren opgedeeld in creatieve onderdelen als dans, koken, schilderen en natuurlijk muziek.

Geheel geïnspireerd en vol energie stortte ze zich op het schrijven van liedjes, met het prachtige Julius als eindresultaat. Een sober album, praktisch alleen zang, akoestische gitaar en de cello van Febe Lazou. Door de grote synergie met Lazou werden de liedjes naar een nog hoger niveau getild.

Op haar nieuwe EP Caesar zoekt Mesekerem op geslaagde wijze wat meer het avontuur. Dat hoor je meteen al in het gitaarspel in opener The City. Best Friend verscheen al eerder op single. Caesar borduurt voort op Julius en bestaat uit demo's, niet eerder uitgebrachte nummers die ze live hebben gespeeld en wat poëzie. Maar het zijn absoluut geen kliekjes, wat Meskerem ons serveert.

Deze keer speelt ze ook viool en piano. Celliste Febe Lazou is alleen te horen op het ingetogen Away the Sparrow Flies, een van mijn favoriete tracks. De achtergrondzang en cello op andere songs is van Frederik Daelemans. De hoes vermeldt dat Meskerem alle liedjes zelf schreef, maar dat klopt niet.

Eind jaren zestig had de Schotse folkzanger Hamish Imlach een grote hit met Cod Liver Oil and the Orange Juice, een hilarische herbewerking van de gospel klassieker Virgin Mary Had a Little Baby, geschreven door Ron Clark and Carl MacDougall. Op dit moment is Meskerem volop aan het toeren in haar thuisland België, hopelijk komt ze ook snel naar Nederland.

Theo Volk                                                                                      

Releasedatum : 11 november 2022 Mayway Records

Website : https://shop.meskeremmees.com/