Lulu and The Broadsides : Lulu and The Broadsides

 


Al zo’n twee decennia is de Amerikaanse powerhouse zangeres Dayna Kurtz een graag geziene gast op de Nederlandse podia. Ze brak in Nederland door met het album Postcards from Downtown, waarop Somebody Leave a Light On over de betreurde Jeff Buckley een hoogtepunt vormde.

Een jaar later maakte ze live grote indruk tijdens live-optredens. Zelf zag ik haar solo optreden in 2003 in de 013 in Tilburg. Het live-concert op 5 juni dat jaar in Paradiso verscheen op DVD onder de titel “Postcards From Amsterdam”. Ze werd toen onder andere bijgestaan door klasbak Roel Spanjers op toetsen en accordeon en door drummer Randy Crafton.

Crafton is op Lulu and The Broadsides de uitstekende producer en geluidsman van dienst. De opnames vonden in drie verschillende studio’s plaats, maar dat hoor je niet terug. Het album heeft een duidelijke live vibe. Lulu and The Broadsides is overigens niet hun eerste album, op 25 april 2019 verscheen hun debuut Sampler.

Twee nummers van dat album, You’re Trouble en A-Grade, zijn ook terechtgekomen op het nieuwe album. Zes nummers schreef Dayna zelf en overige vijf zijn covers, waarvan de Nick Cave klassieker Into My Arms de bekendste is. Bijzonder soulvol is haar vertolking van How Do I Stop, waarin ze laat horen meer dan alleen een powerhouse zangeres te zijn.

Erg aanstekelijk is het eerder genoemde A-Grade, waarvan de titel een verwijzing is naar haar partner Gary die ze gekscherend een A-grade piece of ass noemt. Bijzonder intrigerend is haar cover van Iggy Pop’s I Need Somebody, wat door haar geweldige bandleden voorzien wordt van een broeierige, onderhuidse spanning en daarna naar een geweldige climax wordt toegewerkt. 

Dayna wordt omringd door de wol geverfde muzikanten, die het album naar een torenhoog niveau drijven. Vooral het toetsenwerk van Glenn Hartman bevalt me erg goed. Overigens heeft Dayna niet een complete band nodig om volledig te overtuigen. Dat bewees ze samen met Robert Maché vier jaar terug nog met het bijzonder fraaie Here Vol. 2.

De tweede helft van januari komt Dayna met Robert naar Nederland en België voor optredens. Tot die tijd laaf ik me aan de prachtplaat  Lulu and The Broadsides, wat nu in Nederland verkrijgbaar is. Zeer warm aanbevolen!

Theo Volk

Releasejaar : 2022 Kismet Records

Website : https://luluandthebroadsides.com/

 

Dayna Kurtz & Robert Maché live:

19-01-2023 WAGENINGEN : Junushoff

20-01-2023 ROTTERDAM : Lantaren Venster

21-01-2023 AMSTERDAM : Paradiso

22-01-2023 TILBURG : Paradox

26-01-2023 OSS : De Lievekamp

27-01-2023 KAPELLEN (B) : Kerkske

28-01-2023 NEERPELT (B) : Zwarte Doos

31-01-2023 : HOOGEZAND : Kielzog