Abe Partridge : Love in the Dark

 


Apart is een zeer eufemistische manier om Love in the Dark, het tweede album van singer-songwriter Abe Partridge te omschrijven. Het persbericht rangschikt zijn muziek onder outlaw country en outsider folk. Met wat mij betreft de nodige psychedelische en avant-gardistische invloeden. Een van de nummers heet Helter Skelter, geen cover van het Beatles nummer, maar zit wel vol verwijzingen naar het beroemde viertal in hun meest experimentele fase.

In zijn liedjes spelen vaak zijn donkere kant de hoofdrol. Soms zingt hij met zijn doorleefde stem of de duivel hem op de hielen zit (Abe Partridge’s 403rd Freakout). De duivel staat niet voor niets op de hoes afgebeeld. Maar net zo vaak heel ingetogen zoals in het rustig voort meanderende Coffee on the Counter. Soms gebruikt hij samples en repetitie om het psychedelische effect te vergroten (Alabama Astronauts).

Partridge is niet bepaald iemand die veilig tussen de lijntjes kleurt en dat maakt hem en zijn regelmatig rauwe muziek intrigerend, waarin het geloof soms ook een rol speelt. Vandaar dat op het album ook een fraaie cover te vinden is van Betty Jean Robinson’s When You Go Down. In de eerste plaats is Partridge trouwens vooral schilder. Daarnaast ontwerpt hij ook hoezen en artwork voor anderen, waaronder recent Last of the Better Days Ahead van Charlie Parr en Can I Take My Hounds to Heaven? van Tyler Childers.

Het schijnt dat de optredens van Partridge in tegenstelling tot zijn vaak indringende muziek met grote regelmaat erg komisch zijn. Hij was al eens voor optredens in Nederland, hopelijk gebeurt dat snel weer, want zoals al eerder gezegd Love in the Dark is intrigerend en kruipt diep onder de huid.

Theo Volk

Releasedatum : 12 mei 2023 Baldwin County Public Records

Website : https://www.abepartridge.com/


Abe Partridge live :

23-06 GRONINGEN : Oosterpoort (in between shows from Bella White and Cordovas)

24-06 ROTTERDAM : Bluegrass Festival 

25-06 ROTTERDAM : Bluegrass Festival

27-06 TILBURG : Kim’s Kroeg

29-06 EDAM : De Harmonie

03-07 EINDHOVEN : Muziekgebouw