Brigid Mae Power : Dream from the Deep Well

 


Eerdere albums van Brigid ken ik nog niet, ondanks alle enthousiaste recensies van Erwin Zijleman op zijn blog “Krenten uit de pop” ten spijt. Brigid Mae Power werd geboren in Londen, maar sinds haar twaalfde verdeelt ze haar tijd tussen de Engelse hoofdstad en Galway. De roots van haar familie liggen echter al vele eeuwen in county Waterford.

Een van de singles van haar nieuwe album Dream from the Deep Well heet dan ook The Waterford Song. Brigid schreef het vorig jaar na een bezoek aan die provincie. Ze speelde er op een festival op een enorm landgoed, waarop alle bomen waren geplant door haar grootvader. De track werd in een keer live opgenomen in The Green Door Studio in Glasgow, waarbij ex-man Peter Broderick en Daniel O’Sullivan het lied een psychedelisch tintje geven. De etherische zang van Brigid doet me hier enigszins aan die van Chantal Acda denken, met wie Peter Broderick in het verleden ook  samenwerkte.

Acht van de elf nummers schreef Brigid zelf. Het album opent en eindigt met een traditional, muziek waarmee Brigid in haar jeugd opgroeide. De afsluiter Down by the Glenside leerde Brigid kennen in de versie van haar oma. Zelf leerde ik het begin jaren tachtig kennen en dan niet in een versie van een doorgewinterde folkmuzikant, maar die van Barry Reynolds. Reynolds werd vooral bekend door zijn samenwerking met Marianne Faithfull. Zijn versie is trouwens terug te vinden als The Bold Fenian Men op diens fraaie album I Scare Myself.

Naast de twee traditionals is er ook een bloedmooie cover te vinden van Tim Buckley’s I Must Have Been Blind. Het samenspel tussen piano, viool en bugel is hier prachtig. Tot de fraaiste tracks behoort ook het rustig voortmeanderende Counting Down. Belangrijke thema’s op het album zijn politiek en sociaal bewustzijn.

Het hoogtepunt vormt Ashling, een ontroerend eerbetoon aan de vorig jaar januari vermoorde Ashling Murphy. Deze 23-jarige Ierse basisschoolleraar en traditionele Ierse muzikant werd aangevallen en gedood tijdens het joggen langs het Grand Canal net buiten Tullamore, County Offaly. Het is een aangrijpend verhaal, gebracht met overweldigend mededogen. In de beste traditie van de old school folkmuziek wordt hiermee een dringende kwestie voor een breder publiek toegankelijk gemaakt. Een moord die in Ierland trouwens veel verdriet en woede veroorzaakte.

Dream from the Deep Well werd voortreffelijk door Brigid samen met haar ex-man Peter geproduceerd, ze geven de liedjes precies wat ze nodig hebben. Hoe dit album zich verhoudt tot haar vorige albums weet ik niet, maar het album maakte bij mij de afgelopen weken overuren. Het goedkoopst is het album in Nederland reeds te bestellen in de webshop van De Konkurrent.

Theo Volk

Releasedatum : 30 juni 2023 Fire Records/De Konkurrent

Website : https://brigidmaepower.com/