Beth Malcolm : Kissed and Cried

 


De goedlachse en bijzonder sportieve Beth Malcolm voltooide in Edinburgh een studie aan Moray House School of Education and Sport. In het dagelijks leven is ze geschiedenislerares. Toch stond het vast dat ze ooit een muzikale carrière zou aanvangen. Zowel haar vader Jim als moeder Susie zijn muzikaal. Vader Jim is al meer dan dertig jaar succesvol, zo speelde hij al twee keer voor de koning. Vooral door hem werd Beth besmet met de voorliefde voor traditionele Schotse folkmuziek.

Vader Jim arrangeerde op voortreffelijke wijze voor Beth’s debuutalbum Kissed and Cried de overbekende traditional (The Battle of) Harlaw, wat over een Schotse clanoorlog uit 1411 gaat. Dat vader Jim niet alleen thuis is in de folkmuziek bewijst hij met het door hem geschreven uptempo jazznummer Achiltibuie.  Zowel de gitaar- als Toots Thielemans achtige mondharmonicabijdrage is van Jim. Ook vertolkt Beth het veel gecoverde Workers’ Song van Ed Pickerford. Een lied dat Pickford schreef over de vele rollen die door de geschiedenis heen werden gespeeld door werkende mensen.

De overige songs schreef Beth zelf, op enkele na dan die ze met anderen samen schreef. De ingetogen opener Folk Police is volgens Beth een liefdeslied, over toen ze voor het eerst uitging naar een sessie met haar partner. Het fraaie Leavin’ Loch Leven gaat over een historische gebeurtenis. Zo'n 400 jaar geleden bracht Mary, Queen of Scots haar laatste maanden door in Schotland, in een kasteel aan Loch Leven. Geïnspireerd door de wulpen die ze vanuit haar raam bespiedt, is dit lied een ingebeeld gesprek tussen Mary en haar hofdame, terwijl ze dromen van een ontsnapping. Die ontsnapping vond daadwerkelijk plaats op 2 mei 1568. Hierna zou Mary nooit meer terugkeren naar Schotland en in 1587 overlijden in Fotheringay Castle, Engeland.

Choose My Company is een liveopname samen met Fat-Suit. Een van de hoogtepunten vormt voor mij Growing, een song over volwassen worden. Moeder Susie zingt erop mee. Het opvallende artwork is van David Fleck. De hoes associeerde ik trouwens meteen met The Fragile van O’Hooley & Tidow. Beth is een geboren zangeres en past derhalve moeiteloos in een rijtje met Schotse zangeressen als bijvoorbeeld Eddi Reader, Karine Polwart, Hannah Rarity en Siobhan Miller. Kissed and Cried werd me overigens getipt door mijn muziekvriend Rob (bedankt!), een groot liefhebber van Schotse folk en Schotland in zijn algemeenheid.

Theo Volk

Releasedatum : 1 mei 2023 Independent

Website : https://www.bethmalcolm.com/