Dan Tuffy & Song Crew : Country Star

 


De van oorsprong Australische singer-songwriter Dan Tuffy leeft al zo’n vijfentwintig jaar in Nederland en wel in Wageningen. Dat lijkt me niet toevallig want ooit studeerde hij plantkunde in Tasmanië. In de jaren negentig speelde hij daar in de psychedelische folkrockband Wild Pumpkins at Midnight waarmee hij door Europa toerde.

Hij leerde toen zijn vrouw kennen, met wie hij twee kinderen heeft. Aan het begin van het millennium startte hij de bands Big Low en Parne Gadje en richtte hij tevens zijn platenlabel Smoked Recordings op, wat “quality niche music” uitbrengt. Solo bracht hij met veel succes de albums Songs From Dan (2016) en Letters of Gold (2020) uit.

Zijn derde album mag dan wel Country Star heten, maar het betreft hier altcountry muziek. Dan wordt op Country Star voornamelijk begeleid door een drietal talentrijke muzikanten. De meeste bekendheid geniet de veelzijdige drummer Mischa Porte. Madelief van Vlijmen staat vooral te boek als bassiste, maar is hier ook te horen op een aantal toetseninstrumenten. Stefan Wolfs maakt gebruik van diverse gitaren en de pedal steel.

Meteen vanaf de relaxte opener Don’t Smoke in Bed heeft Dan met zijn doorleefde, wat hese stem en zijn begeleiders de luisteraar bij de les. Dan is een echte verhalenverteller, waarin zijn geboortestreek rondom Kempsey in New South Wales, Australië nog steeds een belangrijke rol speelt. Ik vermoed dan ook dat de hoes gemaakt door dochter Zsa Zsa die omgeving moet voorstellen.

Een aantal van de songs zijn gelaagde, rustig voort meanderende songs. Soms wat meer catchy, zoals een van mijn favoriete songs, Where Does the Money Go?. De meeste songs schreef Dan alleen, Polecat en Silver Morning samen met Madelief. Op Silver Morning is de bas van Madelief zeer nadrukkelijk aanwezig. In Polecat maakt Dan trouwens op inventieve wijze gebruik van zijn kopstem.

Country Star kwam mede financieel tot stand dankzij crowdfunders van Voordekunst, Music Support Gelderland, Sena en het Prins Bernhardfonds. De opnames voor Country Star vonden plaats in Studio 150 in de Bethlehemkerk in Amsterdam, waar de energie van het live inspelen uitstekend is vastgelegd. Hopelijk krijgt het veel aandacht, want het is een prachtplaat geworden.              

Theo Volk

Releasedatum : 2 juni 2023 Smoked Recordings

Website : https://dantuffy.com/

 

Dan Tuffy & Song Crew live:

27-09 EINDHOVEN : De Rozenknop

28-09 WAGENINGEN : Grandcafe Loburg