Eliades Ochoa : Guajiro

 


In 1997 werden de leden van Buena Vista Social Club, mede dankzij producer Ry Cooder, grote internationale sterren. Hun gelijknamige album werd een echte klassieker. De groep bestond vooral uit hoogbejaarde Cubaanse muzikanten, Eliades Ochoa was met zijn vijftig nog een jong broekje. De groep betrad podia als Carré en Carnegie Hall. Op de laatste locatie werd het geweldige livealbum At Carnegie Hall opgenomen.

Solo was het vooral Ibrahim Ferrer die grote successen boekte met de klassiekers Buena Vista Social Club Presents: Ibrahim Ferrer en Buenos Hermanos. Overigens allebei voortreffelijk geproduceerd door Ry Cooder. Ook Ochoa had solo het nodige succes. Een van die fraaiste soloalbums is Sublime Ilusión uit 1999. De hoes is een zwart-witfoto van Anton Corbijn. Grote namen als Ry Cooder, David Hidalgo en Charlie Musselwhite werkten eraan mee.

Laatstgenoemde is met zijn mondharmonica ook te horen op het bluesy West van Ochoa’s negende soloalbum Guajiro. Vaak wordt Ochoa Cuba’s Johnny Cash genoemd. Met zijn zesenzeventig klinkt hij nog steeds zo vitaal als vijfentwintig jaar geleden. Naast Musselwhite wordt Ochoa ook door Rubén Blades en Joan as Police Woman bijgestaan. De medewerking van Blades ligt voor de hand, die van Joan as Police Woman minder. Het duet in Creo en la Naturaleza lijkt echter op haar lijf geschreven. Met Guajiro voegt Ochoa een album toe aan zijn oeuvre van hetzelfde niveau als Sublime Ilusión en Tribute to the Cuarteto Patria.    

Theo Volk

Releasedatum : 26 mei 2023 World Circuit Records

Website : https://eliadesochoaofficial.com/en/home/


Eliades Ochoa live :

20-06 BLOEMENDAAL : Caprera