Peter One : Come Back to Me

 


Singer-songwriter Peter One groeide op in Ivoorkust. Samen met zijn vriend Jess Sa Bi boekte hij met het album Our Garden Needs Its Flowers onverwacht veel succes. Het was een authentiek Ivoriaans folkalbum met duidelijke invloeden van Simon & Garfunkel en Crosby, Stills & Nash. De politieke en economische situatie midden jaren negentig noopte One te emigreren naar Amerika. Na een tijd aan de Oostkust verbleven te hebben, vestigde hij zich uiteindelijk in Nashville. Hij stichtte een gezin en werd verpleger.

Ondanks dat zijn muziekcarrière ten einde was gekomen, bleef hij thuis liedjes schrijven. Alles veranderde in 2018 toen Brian Shimkovitz, eigenaar van de kleine maar enthousiaste Awesome Tapes from Africa label, Our Garden Needs Its Flowers internationaal opnieuw uitbracht. Critici merkten het op en de plotselinge golf van aandacht resulteerde niet alleen in een reeks reünieshows voor het voormalige duo, maar ook in een contract voor One bij het groot jazz label Verve. Dus debuteert One nu solo op zijn 67ste.

Uiteraard vormen zijn Ivoriaanse roots ook nu weer een belangrijke inspiratiebron voor One. Het is vooral een subtiele mix geworden van Afrikaanse pop en Amerikaanse folkmuziek, met een uitstapje naar de blues in Patrick Orr’s Staring Into the Blues. De enige cover op het album. One zingt zowel in het Engels, Frans en Guro met zijn op Youssou N’Dour gelijkende stem.

De fraaie afsluiter Birds Go Die Out of Sight (Don't Go Home) is een duet met Allison Russell. Verder wordt One omringd door uitstekende sessiemuzikanten uit Nashville. Op het bijzonder geslaagde debuutalbum Come Back to Me blikt One terug op zijn leven en dan vooral op thema’s als de liefde, verdriet en vooral de opofferingen. Het album werd, zoals wel vaker, getipt door mijn Amsterdamse muziekvriend Henk, waarvoor dank.

Theo Volk

Releasedatum : 5 mei 2023 Verve

Website : https://www.peteronemusic.com/#/