Vincent Corjanus : Lichtbreuk

 


Op het populaire muziekforum Musicmeter zie ik de naam van Vincent Corjanus met enige regelmaat voorbijkomen, vooral bij cd’s van Frank Boeijen. Door zijn bijzondere, weinig voorkomende achternaam klikte ik een jaar of wat geleden uit nieuwsgierigheid op zijn profiel en zag dat hij een eigen website heeft.

Journalist, poëet en liedjesschrijver Vincent Corjanus (27) is geboren in Zwolle, maar woonachtig in Kampen. De roots van de familie Corjanus liggen echter op het voormalige eiland Schokland. De daar van de visvangst levende bevolking leefde erg geïsoleerd. Ze hadden een geheel eigen kledingstijl en spraken een eigen soort Nedersaksisch dialect. Tegenwoordig wordt het gerekend tot het Werelderfgoed.

Het is een plek waar Vincent graag en regelmatig komt en schreef er al een liedje over wat nog niet is uitgebracht. Zelfs nu nog geeft Schokland het een gevoel dat je op een eiland bent. Vincent komt blijkbaar graag op eilanden, want zijn tweede cd Lichtbreuk werd voor een groot deel opgenomen in Belle Fleur op Terschelling, de rest in zijn thuisstudio.

Vincent timmert al sinds zijn zestiende aan de weg, voornamelijk met dichtbundels. In nog geen 10 jaar tijd schreef Vincent meer dan 800 gedichten, 100 liedjes en deed hij meer dan 100 optredens, dwars door Nederland. De nieuwe release Lichtbreuk bevat zowel een cd als een dichtbundel met 100 fonkelnieuwe gedichten.

Op het eerste binnenblad van de dichtbundel staan de tekstregels te lezen : “And you run, and you run to catch up with the sun but it’s sinking Racing around to come up behind you again.“. Regels afkomstig uit het Pink Floyd nummer Time, afkomstig van de klassieker Dark Side of the Moon. Hierdoor rees bij mij vraag of de titel Lichtbreuk soms een verwijzing zou kunnen zijn naar de iconische hoes van DSOTM.

“De titel is ontstaan op Terschelling, op de plek waar ook de coverfoto is gemaakt. De bunkers bij Formerum Aan Zee. Waar de zon de zee kust. Het moest daarnaast haaks staan op de titel van mijn vorige boek “Nachtgeluk”. Als een soort positieve doorbraak. Omdat het vorige project nogal zwartgallig was. Dark Side of the Moon past daar wat mij betreft perfect bij. Ik heb het album veel gedraaid de afgelopen jaren. En zelfs een tattoo van laten zetten. Thema's van Dark Side of the Moon zou je misschien terug kunnen vinden in een aantal liedjes.”, aldus Vincent.

Vijftig jaar na dato staat deze iconische hoes van DSOTM overigens op het moment weer volop in de belangstelling. Sinds volgende week donderdag maakt het deel uit van de expositie The Art of Hipgnosis in het Groninger Museum, waar ook nog hoezen te zien zijn van Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc die de bekende Londense ontwerpstudio Hipgnosis in het verleden maakte.

 Misschien interpreteer ik als Vincent ergens op het album zingt over die dichter met zijn gekke haar het verkeerd. Ik krijg het idee dat Vincent zichzelf een beetje als een buitenbeentje ziet. Volgens Vincent werpt hij voorgoed taboes, schaamte en spijt van zich af. Het gevolg is een frisse kijk op het leven, de vergankelijkheid en de liefde. In een wereld waarin we niet stilstaan, maar rennen. Een “Lichtbreuk” verscheen per toeval aan de donkere hemel. Deze gedichten en liedjes geven de luisteraar de ruimte te reflecteren, stil te staan en te genieten van het onvolmaakte. Van het donker naar het licht en alles wat daartussen ligt.

Een van gedichten, “Sociale Media” genaamd, schreef hij nadat hij een keer Jules Deelder had geïnterviewd. Favoriete track is voor mij de korte, ingetogen wat van de overige popsongs afwijkende afsluiter en titelsong Lichtbreuk. De presentatie is aanstaande zaterdag om 20:30 uur in Grand Café Zuijdt in Zwolle. Voor de overige optredens zie Vincents website. De boek en cd zijn bij Vincent te koop voor € 18,99 inclusief verzendkosten.

Theo Volk

Releasedatum : 27 januari 2023 Eigen beheer

Website : https://www.vincentcorjanus.nl/