Sem Jansen : Uncle Sem

 


Het debuutalbum Uncle Sem kent een bijzonder verhaal. Tot zo’n vijf jaar geleden ging zanger en gitarist Sem Jansen door het leven als zangeres Britt van de Leif de Leeuw Band, maar besloot toen de transitie tot man in te zetten. Maar voordat hij het traject van vrouw naar man inging werd de basis van de eerste zes songs opgenomen.

De Americana songs op het album vertellen het verhaal van de transitie. Over alle onzekerheden die er vooraf bij komen kijken. Zoals, hoe gaat mijn omgeving erop reageren? De zware gesprekken vooraf met psychologen over dit onomkeerbaar proces. Gelukkig voor Sem waren de reacties positief, waaronder ook van zijn bandleden van de Leif de Leeuw Band, met wie Uncle Sem werd gemaakt.

Maar ook voelde Sem zich waarschijnlijk geruggensteund door zijn trouwe viervoeter Admiraal, met wie hij staat afgebeeld op de binnenhoes. Een hond trouwens met een eigen Facebook en Instagram account. Het prachtige, stripachtige artwork vol met symboliek werd gemaakt door Douwe Dijkstra. In het nummer Goodbye, een duet met zichzelf, neemt Sem afscheid van zijn oude, hoge stem. Een song waarin de onzekerheid doorklinkt van het verliezen van die oude, hoge stem, getuige de regel “And when I’m scared to lose you in this fight called life”.  

Uncle Sem is niet alleen fraai album, maar kan ook een steun in de rug zijn voor anderen die om wat voor reden moeite hebben om uit de kast te komen. Vanaf 12 januari gaat Sem samen met zijn band toeren met de show Who the F*ck is Britt?!". In een show van 1,5 uur neemt hij het publiek mee in zijn proces via het zingen van songs, aangevuld met videobeelden en verhalen. Hij gaat in duet met zijn vroegere zelf die op het videoscherm aanwezig zal zijn. De eerste twee shows in de Cacaofabriek in thuisstad Helmond zijn al uitverkocht. Voor de overige shows zie hier.

Theo Volk

Releasedatum : 13 januari 2022 DDA Agency

Website : https://semjansen.com/