Camilla Åström & Petra Haraldson : Unarmed : Songs from the Poetry of Karin Boye


 

Ter gelegenheid van de 120ste geboortedag van de Zweedse dichteres Karin Boye verscheen op 26 okotber 2020 het album Vapenlös van Camilla Åström en Petra Haraldson. Een dertiental gedichten van Boye werden door dit duo op magnifieke wijze op muziek gezet. Helaas door de taalbarrière reikte de belangstelling voor het project ten onrechte niet verder dan de Zweedse landsgrenzen. De gedichten werden echter vertaald door Linda Schenck naar het Engels en werden ze gelukkig opnieuw opgenomen.

Dichteres Karin Boye leefde en was actief tijdens en tussen de twee wereldoorlogen en was een politiek en religieus zoeker. Een rebel die haar eigen gang ging in een tijd waarin dat zelden gewaardeerd werd. Haar poëzie gaat vaak over hoe wij mensen in wezen dezelfde existentiële omstandigheden delen.

Gedichten over verwondering, angst, verlangen, moed en verzet. Over bomen en sterren. Tijdloze melancholie, passie en hoop. Altijd met een sterke en diep klinkende eigen toon. Karin Boye werd in 1900 in Göteborg geboren en werd in april 1941 dood aangetroffen op een berg buiten Alingsås. Niemand weet of het een bewuste keuze was om een ​​einde aan haar leven te maken, of een ongelukkige combinatie van een ongewoon koude aprilnacht en te veel slaappillen.

Unarmed opent met het a cappella Nameless. De stemmen van de dames vermengen op prachtige wijze samen. De door de dames zelfgemaakte arrangementen zijn zonder uitzondering subliem en gevarieerd. Vooral Camilla’s accordeonspel is om door een ringetje te halen. Petra speelt piano. Ze worden omringd door geweldige muzikanten; Sofia Högstadius (viool, altviool), Anna Malmström (klarinet, basklarinet), Maria Skanselid (cello), Johan Bengtsson (contrabas) en Malin Almgren (drums).

Unarmed is een fijnzinnige prachtplaat, welke volkomen recht doet aan de gedichten van Karin Boye. Zeer warm aanbevolen!

Theo Volk

Releasedatum : 27 januari 2023 Kakafon Records

Website : http://karinboyevapenlos.se