traumahelikopter : Save Yourself

 


Al ruim tien jaar bestaat het eigenzinnige trio traumahelikopter uit Groningen Noord. Het bestaat uit de goede vrienden zanger/gitarist Mark van der Ploeg, gitarist Daan van Dalen en drummer Roel van Berloo. Hun titelloze debuut maakte tien jaar terug ondanks de vrij korte speelduur, nationaal en internationaal, grote indruk. Daarna volgde vrij snel twee volgende releases.

Op Save Yourself moesten de fans vijf jaar wachten, maar dat was het volgens mij zeker waard. In hun zeer intense en energieke liedjes zitten weer de nodige invloeden, denk aan de new wave van The Jam en vroege Elvis Costello, sheogaze, punkrock en beat. Sinds hun vorige album lijkt de chaos en de polarisatie in de wereld steeds verder toenemen.

Save Yourself vormt een persoonlijke en openhartige reflectie hierop. Van der Ploeg: “Mijn teksten gaan over contrast en tegenstellingen: tussen hard en zacht, schoonheid en lelijkheid, punk en pop, hoop en wanhoop, licht en donker. En over identiteit: in een turbulente wereld proberen jezelf te vinden en in evenwicht te houden. Sinds kort werk ik in de zorg. Op kleine schaal en middels het kleine gebaar kun je verbinding maken met een ander.

Troost en hoop zit voor mij in liefde, verbeeldingskracht en kwetsbaarheid. Daarom vormt de titel niet alleen een aanklacht tegen egoïsme, consumentisme en doorgeschoten individualisme, maar heeft het ook een bemoedigende boodschap: probeer een beetje mild voor te jezelf te zijn – en voor de ander. Blijf nieuwsgierig.". Op slechts twee nummers kreeg het drietal hulp, Hanna Lahaije zingt mee op de uitstekende single Sarah en Leaving on Your Own. De intense afsluiter Geen Zon wordt in het Nederlands gezongen.

In nog geen 27 minuten worden er tien songs doorheen gejaagd. De cover is een schilderij van Hans Hoekstra en het album werd opgedragen aan Jan Kooi. Uiteraard wordt het gedreven Save Yourself gepromoot met de nodige liveoptredens.

Theo Volk

Releasedatum : 20 januari 2023 Excelsior Recordings

 

traumahelikopter live :

26-01 AMSTERDAM : Paradiso

03-02 ZWOLLE : Eureka

09-02 EINDHOVEN : Altstadt

10-02 UTRECHT : dB’s

23-02 GRONINGEN : VERA

24-02 HEERLEN : Nieuwe Nor

25-02 ROTTERDAM : V11