Jasper Erkens : Artificial Messiah

 


De in Amsterdam woonachtige Belg Jasper Erkens (aka Altrego) was pas vijftien toen hij zilver won op de Humo’s Rock Rally en aansluitend zijn eerste plaat uitbracht. Een jaar later speelde hij als jongste solo artiest ooit op Rock Werchter en veroverde hij een plek als support van Adele. Het was diezelfde Adele die hem aanraadde om auditie aan de prestigieuze BRIT School voor Uitvoerende Kunsten en Technologie te doen en werd hij als eerste niet-Brit toegelaten aan deze academie. Twee jaar later studeerde hij af.

Op 20 januari verschijnt zijn vierde studioalbum Artificial Messiah. Hierop laat hij een meer uptempo en funky geluid horen. De plaat flirt zowel op tekstueel als op sonisch vlak met contrasten en bewandelt steeds de dunne lijn tussen organische en futuristische elementen. Het vormt een tweeluik met Limbo Terminal, wat in 2021 uitkwam. De twee gaan in gesprek met elkaar en zijn dus gelinkt.

“De rode draad doorheen Artificial Messiah is tevens ook het brein achter de visuals die de plaat omringen: artificiële intelligentie. Niet enkel de visuals maar ook bepaalde audio snippets werden gegenereerd door deze beruchte neural nets, voorlopig speelt dit zich allemaal nog vrij ondergronds af, maar de implicaties hiervan zijn enorm, ik geloof er heilig in dat deze technologie onze leefwereld voorgoed zal veranderen.

Zoals de naam doet vermoeden snijdt het album tevens het thema aan van geloof, of eerder het gebrek hieraan. Dat houdt me nogal bezig tegenwoordig, we weten misschien veel, maar kunnen we ook nog geloven in iets zonder dat er zwart-op-wit bewijs voor is? Het album staat stevig met één voet in het verleden en met de andere in de toekomst, zolang de blik maar op oneindig gericht staat.”, aldus Jasper. Het resultaat is een van begin tot eind intrigerend album.

Theo Volk

Releasedatum : 20 januari 2023 Dusty/Lab Music

Website : https://jaspererkens.com/

 

Jasper Erkens live :

19-01 ARENDONK : ’t Onkrooid

30-01 LEUVEN : Het Depot

01-02 ANTWERPEN : AMOR

04-02 MAASTRICHT : Muziekgieterij

05-02 HAARLEM : Patronaat

10-02 BREDA : Mezz