Eddie 9V : Capricorn

 


De titel van het nieuwste album Capricorn van Ruf’s paradepaardje Eddie 9V(olt) verwijst niet naar het dier of het sterrenbeeld, maar is een verwijzing naar de legendarische Capricorn Studios in Macon, GA. Sinds 1969 namen daar bekende muzikanten als Percy Sledge, Otis Redding en The Allman Brothers op.

De nog steeds maar zesentwintigjarige Brooks Kelly groeide op met de muziek waar zijn ouders naar luisterden. Hij luisterde niet naar de gangbare popmuziek uit zijn jeugd. Sinds zijn zesde probeerde hij op zijn gitaar bluesgrootheden als Muddy Waters, Howlin' Wolf, Freddie King en  Rory Gallagher na te spelen. Met laatstgenoemde heeft duidelijk dezelfde passie waarmee hij zingt gemeen.

Ook deze keer zat zijn broer Lane achter de knoppen. Op twee covers na (waaronder Dylan’s  Down Along the Cove) na schreven de broers samen de nummers. Een van de meest opvallende nummers is het autobiografische It’s Going Down, over de verleidingen waaraan een muzikant wordt blootgesteld. Brooks kreeg verder hulp van gitaristen Cody Matlock & Dusty Mccook, drummer Aaron Hambrick, percussionist Tony Erice, toetsenist Chad Mason, saxofonisten Noah Sills & Justin Golding, trombonist Daniel Wytanis en backing zangeressen Leah Bell Faser & Chelsea Shag.

Ter inspiratie luisterde Brooks vooraf veel Muscle Shoals opnames en soul en naar muziek die in de beginjaren in de Capricorn Studios waren opgenomen. Capricorn is dan ook een absolute aanrader voor met name liefhebbers van old school soul.

Theo Volk

Releasedatum : 27 januari 2023 Ruf Records/V2 Records

Website : https://www.eddie9volt.com/