Replay : Martha and the Muffins : This Is the Ice Age

 


Op het populaire forum MusicMeter vraagt de actieve gebruiker Zaaf geregeld aan andere forumleden om een lijstje met hun favoriete albums van een bepaald jaar op te sturen. Op dit moment is dat het jaar 1981. Zoals gebruikelijk stuurde ik ook weer een lijstje in. Mijn onbetwiste nummer een van dat jaar is This Is the Ice Age van de Canadese new wave band Martha and the Muffins.

De lp heb ik in het verleden werkelijk grijsgedraaid. In 2005 verscheen het album in Canada op cd, helaas is die release toen aan mijn aandacht ontsnapt. Het wordt hoog tijd dat dit album opnieuw wordt uitgegeven, al was het alleen maar voor de twee extra nummers I'm No Good at Conversation en Twenty-Two in Cincinnati.

This Is the Ice Age was hun derde album, de eerste van de twee waarop Jocelyne Lanois bas speelt. De geweldige productie was in handen van haar toen nog onbekende broer Daniel Lanois. Zijn fraaie debuutalbum Acadie zou pas in 1989 verschijnen. Lanois’ productie is behoorlijk avontuurlijk en soms wat schurend, maar vooral baanbrekend. Direct vanaf de fantastische opener Swimming wordt de luisteraar het album in gezogen.

De meest liedjes werden door Mark Gane geschreven. Het schitterende One Day in Paris is echter van de hand van Martha Johnson. Een bijzonder gevarieerd album dat bij veel muziekliefhebbers in de smaak zou kunnen vallen. Helaas ontbreekt This Is the Ice Age op Spotify en Apple Music. Het blijft dus hopen op een heruitgave.

Theo Volk