Mary Elizabeth Remington : In Embudo

 


In Embudo werd oorspronkelijk door Remington op 1 juni 2020 in eigen beheer uitgebracht. Waarschijnlijk door gebrek aan promotie kreeg deze prachtplaat toen nauwelijks aandacht. Zeer ten onrechte, gelukkig verschijnt het album nu opnieuw op kwaliteitslabel Loose. Mary werkte lange tijd met haar handen, op boerderijen, steengroeven en bewerkte klei. Die periode vormt vaak metaforen voor haar verhalen en liedjes.

In de zomer van 2013 bracht Mary een week door op het Kerrville Folk Festival en zong voor het eerst haar liedjes voor een publiek. Dit avontuur bracht haar op het idee om haar liedjes te delen. Toen haar vriendin Adrianne Lenker van Big Thief Mary hoorde zingen, stelde ze voor om samen een album te maken.

Dus nam Mary haar debuutalbum met originele liedjes op met haar vrienden Adrianne en James Krivchenia (Big Thief) en Mat Davidson van Twain. In Embudo is gemaakt met volledige live takes op een viersporenrecorder in een klein huis aan de rand van de Rio Grande in Embudo, New Mexico, vandaar de titel van het album. Het is in wezen een veldopname met het geluid van regenwater en gelach tussen de vaak spirituele liedjes door.

Bij beluistering valt meteen de prachtige, wat hese stem van Mary op. De samenzang is vaak subliem, soms doet die denken aan Gillian Welch & Dave Rawlings (Mary Mary). Het spelplezier en de relaxtheid is groot. Bovendien valt regelmatig de inventieve percussie op (bijvoorbeeld in Fire) evenals het subtiele gitaarspel (Wooden Roads). Ondanks de sobere bezetting maakt In Embudo veel indruk. Liefhebbers van onder anderen Big Thief en Gillian Welch & Dave Rawlings zullen wel raad weten met het bijzonder fraaie  In Embudo.

Theo Volk

Releasedatum : 10 februari 2023 Loose/V2

Website : https://maryelizabethremington.bandcamp.com/