Ben Bedford : Valley of Stars

 


Het zesde album Valley of Stars van de Amerikaanse singer-songwriter Ben Bedford (41) ontstond in een moeilijke periode in het leven van Ben. Tijdens de lockdown in 2020 liep zijn huwelijk op de klippen. Hierdoor kreeg hij te maken met zware depressies en speelde ook nog af en toe zijn obsessieve-compulsieve stoornis op.  

Maandenlang leefde hij alleen op het platteland van Illinois met zijn kat Darwin gespeend van elk direct menselijk contact. Hij begon te verwerken wat hij doormaakte en  merkte al snel dat hij in zijn liedjes over zijn levensmoeilijkheden schreef. Het album verkent thema's als vreugde/verdriet en verbinding/isolatie, vaak door middel van natuurbeelden.

Het geheel werd gegoten in een magische vertelling. Nadat hij tijdens de lockdown 30 composities had voltooid, besefte hij dat er connecties waren die veel van de deuntjes met elkaar verbonden en dat die in een bepaalde volgorde aan elkaar waren geregen, waardoor een verhaallijn ontstond die hij niet had bedoeld. Hij had een avonturenverhaal geschreven, een soort parabel, met Hare als hoofdrolspeler.

Alhoewel Ben een goede zanger is imponeert hij mij toch het meeste met zijn prachtige akoestische gitaarspel. Vooral in Murmurations riep zijn gitaarspel dat van de betreurde Nick Drake in gedachten. Het is hier duidelijk dat menselijke ellende de mooiste songs opleveren. Ben kreeg hulp van goede vrienden ; David Sinko (Yo-Yo Ma, Punch Brothers) nam op en mixte, Ethan Jodziewicz (Aoife O'Donovan, Maya de Vitry) speelde bas,  Chas Williams (Nanci Griffith) speelde tweede gitaar en dobro en  Kari Floyd zong de harmonieën.  

Intussen gaat het gelukkig een heel stuk beter met Ben, want hij heeft inmiddels een relatie van singer-songwriter Vanessa Lively, die hij overigens op het moment in de watten moet leggen, vanwege een gebroken voet. Valley of Stars behoort voor mij tot de mooiste releases van 2023 tot nu toe.     

Theo Volk

Releasedatum : 27 januari 2023 Independent

Website : http://www.benbedford.com/