Sunny War : Anarchist Gospel

 


Sydney Ward’s jeugd was niet bepaald florissant. Haar vader Rod was lang niet in beeld en werd ze opgevoed door haar verslaafde moeder Nicki, die pas afkickte toen Sidney een jaar of twaalf was. Sydney (32) verhuisde naar Californië, was jarenlang dakloos, trad op als straatmuzikant en raakte verslaafd aan drank en drugs. Gelukkig werd muziek haar reddingsboei en overwon ze haar verslavingen.

Sindsdien gaat het alleen maar crescendo met Sydney. Ze deed wat terug voor de gemeenschap door drie jaar lang op LA’s Skid Row maaltijden te bereiden, kleding, dekens en toiletartikelen aan daklozen uit te delen. Haar albums werden intussen steeds beter ontvangen en werd ze ook omarmd door collega muzikanten. Zo stond ze vorig jaar juni als support act van George Benson op het podium van de beroemde Royal Albert Hall.

Inmiddels is ze terug verhuisd naar haar geboortegrond Nashville. In de loop der jaren was de band met haar ouders weer beter geworden. Helaas kreeg Sydney tijdens het opnameproces het schokkende nieuws te horen dat haar vader Rod was overleden.

Haar nieuwste album Anarchist Gospel verschijnt op het kwaliteitslabel New West. Dat opent meteen nieuwe deuren, want van de week was Sidney voor het eerst op de nationale Amerikaanse tv te zien. Anarchist Gospel is Sydney’s meest toegankelijke en gevarieerde album geworden, van extatische gospel, stoffige countryblues, folk, stevige rock-'n-roll tot aan avant-garde studio-experimenten (zoals de collage van stemmen in Shelter and Storm).

Sommige nummers staan meteen in het geheugen gebrand, zoals de oorwurm van jewelste, No Reason. Altijd al werd Sydney omringd door geweldige muzikanten. Deze keer echter ook door grote namen, Jim James van My Morning Jacket, Allison Russell (Po’Girl, Birds of Chicago, Our Native Daughters), David Rawlings, Jack Lawrence van the Raconteurs, Micah Nelson, John James Tourville van The Deslondes, Kyshona Armstrong en Dennis Crouch.

Twee van de veertien songs zijn covers. Baby Bitch is van Ween en Hopeless is geschreven door Van Hunt. Doordat Anarchist Gospel toegankelijker en gevarieerder is dan de voorgangers, verwacht ik dat het Sydney’s doorbraak naar het grote publiek gaat worden. Hopelijk komt ze snel eens naar Nederland voor concerten!   

Theo Volk

Releasedatum : 3 februari 2023 New West/V2 BeNeLux

Website : http://www.sunnywar.com/