Kadril : Jolie Flamande

 


29 december was het alweer 46 jaar geleden dat de Belgische folkrockgroep Kadril voor het eerst optrad. Ooit geformeerd in Antwerpen, maar tegenwoordig is Gent de thuisbasis. In het verleden waren onder anderen zangeressen Mariken Boussemaere en Eva De Roovere frontvrouwen van de band.

Nu is dat Kimberly Claeys ((Little Kim And The Alley Apple 3, Guido Belcanto, Sera Smolen & Tom Mank). Vorig jaar bracht Kimberly haar prachtige soloalbum Moederland uit. Kimberly heeft iets met het thema oorlog, wat ook tot uiting komt op het veertiende album La Jolie Flamande van Kadril.

Mieke en de Sergeant speelt zich af ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Antwerpen werd zelfs bezet door Spaanse militairen tussen 1556 en 1715! Het lied is ontleend aan het Iepersch Oud-Liedboek van Albert Blyau en Marcellus Tasseel uit 1902.

Soms groef men nog dieper in het verleden, Bottekalagi dateert uit de veertiende eeuw. Het handelt over een geestelijke die het niet zo nauw nam met zijn kuisheid. Overigens vormden erotische onderwerpen in die tijd geregeld een thema in de literatuur. Men vond de tekst in een Gruuthuse handschrift. Het Gruuthusemuseum in Brugge is trouwens een absolute aanrader.

Men dook ook in oude Nederlandse tekstboeken. De tekst van Haerlem, opgesierd met een stevige gitaarsolo, werd gevonden in het boek Amsterdamsche Vreughde-stroom gedrukt in 1655. De muziek komt uit het luitboek van Thysius. Een absoluut hoogtepunt vormt voor mij het kippenvel bezorgende Pelgrimage, over een pelgrimage naar Santiago de Compostela. Het lied komt Het Oude Nederlandsche Lied van Florimond van Duyse uit 1907.

Tijl is een cover van het uit 1966 daterende nummer van Wannes Van de Velde. Een drietal van de songs werden geschreven door de broers Libbrecht. Kimberly zingt naast Nederlands ook twee nummers in het Frans en duet met Eva Buelga Oliviera in het Galicisch. Met La Jolie Flamande bewijst Kadril na bijna een halve eeuw nog steeds springlevend te zijn.        

Theo Volk

Releasejaar :  2023 Wild Boar Music

Website : https://sites.google.com/view/kadril/

Kadril live :

04-02 RONSE : Cultureel Centrum De Ververij

10-02 GENT : Vonkfestival

11-02 DRANOUTER : Muziekcentrum