The Jordan : Nowhere Near the Sky

 


De eerste twee vrijgegeven tracks You Don't Even Know Me en Naked in the Sun van de dan nog onbekende artiest The Jordan wisten met slechts minimale aandacht op sociale media meer dan een half miljoen streams te vergaren. Live werd The Jordan voor het eerst zo’n vier maanden geleden geïntroduceerd in Matthijs Gaat Door.

Achter The Jordan gaat Caroline Esmeralda van der Leeuw (41) schuil, die wereldwijd bekend werd onder de naam Caro Emerald. Bekend van hits als A Night Like This en het album Deleted Scenes from the Cutting Room Floor, waarvan vele miljoenen exemplaren over de toonbank gingen. Ook in vele andere landen werd ze omarmd. Haar artiestennaam ontleende ze aan de buurt waar ze opgroeide, de Amsterdamse Jordaan.

Na al die jaren was Caroline uitgekeken op de formule van Caro Emerald. Ze stichtte in de tussentijd een gezin, is moeder van twee dochters. Voor Nowhere Near the Sky trok ze de ervaren producer David Kosten (oa Steven Wilson, Joseph Arthur en Everything Everything) aan. De ingetogen, etherisch opener The Room laat meteen de rigoureuze koerswijziging horen. Zelf omschrijft Caroline haar muziek als “Trippy pop, lyrical poetry with a raw, feminine edge”.  Hoe klaar ze was met haar oude sound zingt ze in de reeds vrijgegeven single Naked in the Sun

“I am so tired of the bullshit

The big hits      

The same trick …”

Het aantrekken van Kosten is een gouden grijp, want het is een avontuurlijk album geworden, met een eigen geluid. Nothing New is een fraai duet met Koen de Witte, van de op dit moment volop in de belangstelling staande band Solomon. Het beste bewaart Caroline voor het laatst, het bijzonder fraaie, ingetogen Mmm.  Het was een moedige stap van Caroline om vanaf nul opnieuw te beginnen. Nowhere Near the Sky werd vorige week al voorgesteld op Eurosonic en Noorderslag. In maart volgen naast Paradiso ook optredens in Engeland, Berlijn en Parijs.

Theo Volk

Releasedatum : 10 februari 2023 Cooking Vinyl/V2

Website : https://thejordanmusic.com/

The Jordan live :

15-03 BRUSSEL : AB

23-03 AMSTERDAM : Paradiso