Lisa O’Neill : All of This Is Chance

 


Al vele jaren wordt folkzangeres Lisa O’Neill op juiste waarde geschat in thuisland Ierland. Maar ook in het Verenigd Koninkrijk is de pers en radio gecharmeerd van haar muziek. Was in Ierland bijvoorbeeld al lang geleden te zien op het bekende Doolin Folk Fest. O’Neill behoort dan ook tot de meest tot de verbeelding sprekende folkartiesten in Ierland.

Haar bewerking van Bob Dylan’s All the Tired Horses werd gebruikt voor de slotscène van het epische tv-drama Peaky Blinders. Haar vorige album kwam nog uit op het Rough Trade folk specialiteitslabel River Lea. Nu is ze gepromoveerd naar het hoofdlabel van Rough Trade. All of This Is Chance is haar eerste werkstuk wat daar verschijnt.

O’Neill heeft geen mooie, maar wel een zeer indringende, beklijvende stem, denk aan iemand als Iris DeMent. Een stem waar je meteen van houdt of vreselijk vindt, een tussenweg lijkt niet mogelijk. Meteen in de bezwerende, fraai gearrangeerde opener en titelsong All of This Is Chance grijpt ze de luisteraar bij de lurven. Het is geïnspireerd op het gedicht “The Great Hunger” uit 1942 van Patrick Kavanagh.

O’Neill blijkt een rasverteller. Door haar indringende voordracht en sublieme arrangementen weten zij en haar begeleiders de aandacht van de luisteraar moeiteloos vast te houden. All of This Is Chance is een absolute aanrader voor de doorgewinterde folk liefhebber. Het album werd me ter beschikking gesteld door De Konkurrrent, waar onlangs nog het prachtige Fireside Stories van Trevor Beales verscheen.        

Theo Volk

Releasedatum : 10 februari 2023 Rough Trade Records/De Konkurrent

Website : https://lisaoneill.ie/home/