Allard J.J. : Under the Loop

 


De eerste paar jaar maakte de rasechte Mokummer Allard J. Jolles (geboren 1958) deel uit van Claw Boys Claw. Dat was in de jaren tachtig. Ook was hij de oprichter van de band L'Attentat, die bestond van 1981 tot 1997. Daarna gaf hij de voorkeur aan een maatschappelijke carrière. Hij werkt bij de sectie Architectuur & Stedenbouw bij het Rijksvastgoedbedrijf. Bovendien was hij lang coördinator vakontwikkeling en planoloog bij de Dienst Ruimtelijke Ordening van Amsterdam (1991-2007).

Een paar jaar terug kroop het bloed toch waar het niet gaan kan en begon hij een solocarrière. Hij benaderde Robbert Tilli of hij een goede producer wist voor zijn rock ‘n’ rollmuziek. Dat werd uiteindelijk Frans Hagenaars. Zijn door Hagenaars geproduceerde debuutalbum Uncovered verscheen in 2020. Ook opvolger Under the Loop werd weer opgenomen in Studio Sound Enterprise Noord.

Een erg aanstekelijk liedje vind ik Bug Bite. Een sneer naar mensen die van een mug een olifant kunnen maken. Vooral het koortje is erg lekker en de accordeonpartij van Johnny Vain is de kers op de taart.

Bijzonder subtiel is het gitaarspel in Copy Cat. De titel verwijst naar de plaat uit 1988 van Johnny Thunders en Patti Palladin, die om die reden ook met naam en toenaam in de tekst voorkomen, en met een citaat dat volgens Allard over het ongrijpbare fenomeen “inspiratie” gaat. De tekst is verder geïnspireerd op een opmerking van architectuurfotograaf Jeroen Musch.

Ook tot mijn grote favorieten behoort het relaxte titelnummer Under the Loop. Met name door het inventieve koortje gecombineerd met handgeklap en toetsenwerk van Rob de Weerd en drumpartij van Excelsior huisdrummer Jeroen Kleijn. Een liedje wat gesitueerd is het centrum van Chicago.

Waar gebeurd is Are You Louie?. Over een man die op Allard afkwam in New York, en dacht dat hij een collega van vroeger van hem was, ene Louie (of Louis?), waar hij maar liefst 20 jaar mee had samengewerkt. In het lied fantaseert Allard over hoe het geweest zou zijn als hij gezegd zou hebben “ja, dat ben ik, wat goed om je weer te zien”.

Het beste bewaart wat mij betreft Allard voor het laatst. David Bowie zong ooit over een China Girl, Allard over een Geisha Girl. Het werd geschreven na een bezoek aan Tokio. In dit bijzonder aanstekelijke nummer staat de vrouw als muze symbool voor “inspiratie”. Geheid een grote hit als het op single zou verschijnen.

Overigens voert het te ver om alle nummers te behandelen. Het is constant heerlijk relaxt heupwiegen op de drie akkoorden rock ‘n’ roll van Allard. Under the Loop heeft de afgelopen weken een behoorlijk verslavende werking op mij gekregen.

Theo Volk

Releasedatum : 27 januari 2023 1958 Records

Website : http://allardjj.com/