Nordgarden : All We Need

 


In de tienerjaren werd het muzikale pad van de Noorse singer-songwriter Terje Nordgarden vormgegeven door liveoptredens van Bruce Springsteen en Elliott Smith, niet zo lang voor diens dood. Het optreden van laatstgenoemde maakt zo’n grote indruk dat hem later zou inspireren tot het schrijven van het liedje The Gift of Song, wat hij vervolgens opdroeg aan Smith.

Hierna besluit hij een wat meer avontuurlijk leven te gaan leiden en vertrekt voor een paar jaren naar Italië. De wat meer chaotische levensstijl van de Italianen bevalt hem prima. In Italië brengt hij zijn eerste soloalbum uit en toert er in het alternatieve circuit. Terug in Oslo kan hij een jaar lang niet zingen, omdat een cyste hem dat belet.

Na een succesvolle operatie werkt hij harder dan ooit om terug te komen. Het resulteert een jaar later in 2006 in het album A Brighter Kind Of Blue, wat hem uiterst lovende kritieken oplevert in de Noorse pers. Vergelijkingen worden er regelmatig getrokken met Pink Moon van Nick Drake en Nebraska van Bruce Springsteen.

Sindsdien gaat het zeer voorspoedig met zijn carrière. Zijn laatste album Changes dateert alweer van 2017. Een album live in de studio opgenomen met de gehele band in dezelfde ruimte, zoals dat vroeger heel gewoon was. Het leverde een zeer warm, organisch album vol catchy songs, waarop diverse genres als country, soul, gospel en blues te horen zijn.

Het nieuwe album All We Need kreeg wederom een nieuwe benadering. Het gebruik van soundscapes werd volop verkend door het gebruik van meerdere lagen synthesizers en gitaren om een voller geluid te creëren. In het negen songs tellende album wordt Terje geïnspireerd door artiesten als Wilco, The Band, Ryan Adams, Tom Petty, Coldplay en Bon Iver. De meestal door hem alleen geschreven songs zijn een mix van mooie pop ballades en bevlogen rock songs. All We Need werd op uitstekende wijze geproduceerd en gemixt door Bjarne Stensli (oa Madrugada).

Theo Volk

Nederlandse releasedatum : 20 januari 2023 GDN Records/[Integral]

Website : https://www.nordgarden.info/