Carel Kraayenhof & Leoni Jansen : Melancholy in the Polder

 


De pandemie was soms toch ergens goed voor. Leoni Jansen en Carel Kraayenhof wonen allebei in de Beemster, de eerste grote polder van Nederland. Tijdens de pandemie konden ze niet op tournee en zochten ze elkaar op, om zo, buiten in dat uitgestrekte vlakke weiland, toch nog muziek te kunnen maken. Tijdens die samenkomsten lieten ze elkaar muziek horen, die de ander nog niet kende. Voor ze het wisten  hadden ze een zeer uiteenlopend repertoire opgebouwd. Naast hun gedeelde liefde voor Ierse en Schotse muziek, bijvoorbeeld ook nummers van Randy Newman, Sting en Bob Dylan en uiteraard ook muziek uit Latijns Amerika, tot aan een Arabisch uitstapje. Voor deze gelegenheid nam Leoni speciaal Argentijnse gitaarles. 

Ze besloten Melancholy in the Polder met zijn tweeën op te nemen, naast de zang van Leoni zijn alleen de bandoneon, gitaar en bodhran te horen. Ze kregen alleen hulp van Freek de Jonge tijdens een sessie, die toen toevallig langskwam en spontaan meedeed op de overbekende traditional Wild Mountain Thyme. De titel Melancholy in the Polder dekt volledig de lading van het gebodene. De bandoneon is bij uitstek een instrument dat melancholie op kan wekken, dat werd als eens duidelijk bewezen tijdens de bruiloft van Maxima en Willem-Alexander. 

Men vertolkt bekende songs als Texas Girl At the Funeral of Her Father van Randy Newman en Fields of Gold van Sting, dat hier prachtig naar het Nederlands vertaald is en hier Klaverveld heet. Maar bijvoorbeeld ook Raoui van de geweldige Algerijnse zangeres Souad Massi, die gelukkig ook enige bekendheid geniet in Nederland. Melancholy in the Polder is een bijzonder fraai eerbetoon aan folkmuziek uit diverse windstreken en enkele beroemde singer-songwriters. 

Theo Volk

Releasedatum : 12 januari 2024 Ambassadors

Website : https://www.leoni.nl/