Gruff Rhys : Sadness Sets Me Free

 


Productief man, deze Gruff Rhys. Sadness Sets Me Free wordt alweer het vijfentwintigste album waar hij tijdens zijn vijfendertigjarige carrière aan heeft meegewerkt. Gruff Rhys is de zoon van de Welshe dichter en essayist Ioan Bowen Rees. Zijn talenten zijn veelzijdig, naast muzikant, componist en producer is hij ook filmmaker en schrijver. Voorspelbaar is Rhys nooit, dat bewezen zijn laatste twee soloalbums Pang! en Seeking New Gods overduidelijk. Het laatste album kon zeker gerekend worden tot zijn beste werk en dat niet alleen, het was zijn meest succesvolle album.

Maar om met de deur in huis te vallen Sadness Sets Me Free is absoluut mooier dan al zijn voorgaande werk. De titel doet zwaarmoedige muziek vermoeden, maar dat is allesbehalve het geval. De insteek voor het album omschreef Gruff zelf als volgt “I’m going for euphoric melancholy”. Geen wonder dat er kosten noch moeite gespaard zijn om de songs weelderig met strijkers en dergelijke in te kleuren.

Hij kreeg hulp van niet de minsten, Osian Gwynedd (piano), Huw V Williams (contrabas), voormalig Flaming Lips drummer Kliph Scurlock en de achtergrondvocalen werden verzorgd door Kate Stables van This Is the Kit, een wederdienst voor het produceren door Rhys van haar laatste album. Het album werd in slechts drie dagen tijd opgenomen in de La Frette Studios, dat gevestigd is in een negentiende eeuws huis.

Het album gaat muzikaal gezien de nodige kanten uit. Zo hoor je in de opgewekte opener en titelnummer wat countryinvloeden. In They Sold My Home to Build a Skyscraper hoor je dance invloeden uit de jaren nul, maar ook Latijnse invloeden. En zo had Peace Signs geschreven kunnen zijn door Brian Wilson ten tijde van de klassieker Pet Sounds. Het album herbergt daarnaast ook een paar echte oorwurmen, Bad Friend en Silver Lining (Lead Balloons). Vooral het laatste nummer is niet uit je bovenkamer te branden en zou volgens mij een gigantische hit kunnen worden. Gelukkig komt Gruff in maart naar Nederland om het buitengewoon verslavende en intrigerende Sadness Sets Me Free voor te stellen.

Theo Volk

Releasedatum : 26 januari 2024 Rough Trade Records/De Konkurrent

Website : https://www.gruffrhys.com/

Gruff Rhys live:

03-03 AMSTERDAM : Tolhuistuin