Doeke : Voor Aarde

 


Net als zijn grootvader Doeke begon Jorn Swart op vroege leeftijd accordeon te spelen, maar zou al snel overschakelen op de piano. Zijn vader heet overigens net als de legendarische voetballer van Ajax, Sjaak Swart! Al snel bleek dat Jorn over veel muzikaal talent beschikte. In 2010 verhuisde hij naar New York om jazz piano te gaan studeren. Een jaar later won hij al de the Sir Roland Hanna Award.

Sindsdien begon hij zichzelf zowel solo als in groepsverband verder te ontplooien. Hij is de bandleider van het onorthodoxe trio Malnoia, die jazz vermengen met kamermuziek gebruikmakend van piano, altviool en basklarinet. Zijn solomuziek omschrijft hij zelf kernachtig als "cinematic piano nostalgia". Zijn eerdere solowerk werd al vele miljoenen malen gestreamd en leverde hem een contract op bij het label Nettwerk, waarvan onder andere ook Nina June onderdeel uitmaakt.

Voor Aarde is het eerste album dat fysiek op het Nettwerk label zal verschijnen. De vijf composities Bergen, Sterrenhemel, Zwaantje, Arctic en Westwaarts stonden al op de half augustus digitaal verschenen EP Bewondering. Nu aangevuld met een zevental nieuwe composities, die gezamenlijk amper het half uur overstijgen, maar al snel een verslavende uitwerking op mij hadden.

In de titels klinken vaak de voorliefde voor de natuur door. Ik beschik niet over de credits, maar ga er vanuit dat de hoesfoto door hemzelf gemaakt is. Ik zag namelijk onlangs prachtige, in Harriman State Park gemaakte foto's op zijn sociale media voorbijkomen. Zijn regelmatig lichtvoetige, filmische en verslavende muziek is doorspekt van nostalgie, vreugde, melancholie en reflectie. Niet in de laatste plaats door zijn gevoelens van heimwee naar Nederland. Voor Aarde is voor mij vooral muziek om mijn gedachten bij de vrije loop te laten gaan.

Theo Volk

Releasedatum : 24 januari 2024 Nettwerk Music Group/V2 Records

Website : https://jornswart.com/