The Maureens : Everyone Smiles

 


Hun eerste plaat kon niet bepaald rekenen op airplay van de Nationale radio. Dat veranderde gelukkig bij hun tweede album Bang the Drum, doordat Leo Blokhuis veelvuldig hun singles begon te draaien, ook nam hij het album op in zijn jaarlijstje voor Oor dat jaar. Bij het volgende album Something in the Air veranderde het groepsgeluid enigszins, een album wat me overigens uitstekend beviel. 

Ondanks het vrolijke, feelgood karakter van hun door west coast muziek beïnvloedde muziek waren hun teksten een stuk serieuzer. Praktisch alle bandleden zijn in het dagelijks leven werkzaam in de hulpverlening, in de vorm van gehandicaptenzorg en daklozenopvang. Die maatschappelijke betrokkenheid en ervaringen zijn van directe invloed op hun teksten, die veelal worden gekenmerkt door thema’s als eenzaamheid, nostalgie en verlies. 

Het vorige album werd opgenomen in een boerenschuur in Dalfsen, deze keer in Studio SSE Noord, met uiteraard Frans Hagenaars als producer. Overigens verbaast het me hogelijk dat de albums van The Maureens tot nu toe nooit uitgekomen zijn op Excelsior Recordings. Hun muziek past naadloos tussen acts daar als  Johan, Moss en vooral Darryll-Ann. Net als bij Daryl-Ann klinken er bij The Maureens ook altijd de nodige Beatles invloeden door. Zo ook op het nieuwe album Everyone Smiles

Zoals de titel al deed vermoeden bezorgden de nieuwe liedjes me al snel een opgewekt humeur. Uiteraard staat het nieuwe album weer vol opbeurende gitaarpop en blijven de meeste liedjes al snel hangen door memorabele refreinen, zoals bijvoorbeeld Alison, wat na een keer horen al niet meer uit mijn geheugen te branden was. De band speelde tot nu toe in huiskamers, zalen als Paradiso en Tivoli, maar trok ook richting Engeland om te spelen in de Liverpoolse Cavern Club. Een Spaanse tour staat nog te gebeuren, nadat deze eerder werd uitgesteld (Corona). De vinylversie van het album wordt weer uitgegeven door het Spaanse label Meritorio.    

Theo Volk

Releasedatum : 19 januari 2024 Eigen beheer/Meritorio

Website : https://www.themaureens.com/


The Maureens live :

03-02 UTRECHT : TivoliVredenburg, presentatie album

11-02 APELDOORN : Gigant muziekcafé

06-04 NIEUWEGEIN : De Partner

26-05 JOURE : ‘t Haske