Nits : Tree House Fire

 


In mijn vorige recensie had ik het over storm “Henk”. Henk is ook niet alleen de voornaam van zanger Hofstede, maar ook de titel van een album uit het uitstekende, rijke oeuvre van Nits. Het eerste album trouwens in de samenstelling van het huidige trio. Net als de nodige van mijn generatiegenoten volg ik deze innovatieve band met een volledig eigen geluid sinds de jaren zeventig. 

Even leek er op 16 mei 2022 een einde te komen aan het roemrijke bestaan van de Nits toen hun oefenruimte De Werf afbrandde. In die ruimte lagen instrumenten en archiefmateriaal opgeslagen, waaronder tapes van een nieuwe plaat, oude concertopnames en de Fender Jazzmaster van Hofstede. In een gesprek met het Parool noemde Hofstede De Werf hun laboratorium. Een plaats waar ze hun creativiteit konden ontplooien, maar ook een plaats die in de loop der jaren zeer vertrouwd was gaan aanvoelen en een soort huisje boompje beestje gevoel creëerde. 

De titel van de nieuwe EP Tree House Fire lijkt voor mij daarvan afgeleid. Dat de verwoesting van hun oefenruimte centraal zou staan in de songs was onvermijdelijk. De aanblik op die bewuste maandag in mei 2022 moet voor het trio verschrikkelijk zijn geweest. De opener Month of May beschrijft die dag, het lied eindigt met de woorden :

“On a Monday morning

In the the morning of May

In the cruel month of May”

Maar ook het volgende, bijzonder fraaie Big Brown Building Burning blikt terug op die fatale maandag. De kers op de taart vormt hier voor mij de achtergrondzang van Sacha de Bruin, Jane Bordeaux en Sheena Tchai. Ze zijn ook te horen op The Tree en The Bird. Ook in de overige songs dreunt de fatale maandag door en is melancholie troef. Opvallend gegeven is dat de eerste vier tracks vastgelegd zijn door Joeri Saal en niet door hun vaste geluidsman Paul Telman. De ramp heeft duidelijk het beste in de heren bovengehaald, met als schitterend eindresultaat Tree House Fire. Zelf omschrijven de heren de afgelopen periode op hun website nog wel het beste :

“The fire took everything.

The fire gave us this album.

The tree is still standing.

The bird is still singing.”

Ook anno 2024 is het sympathieke trio nog steeds springlevend en vieren ze dit jaar hun 50ste verjaardag ook met een  Europese concerttour getiteld NIT50.

Theo Volk

Releasedatum : 19 januari 2024 Eigen beheer

Website : https://www.nits.nl/


NIT50 Tour  onder andere :  

21-02 GOIRLE :Jan van Besouw

15-03 BORGERHOUT : Roma

13-04 AMSTERDAM : Carré LAATSTE TICKETS

14-04 AMSTERDAM : Carré 

20-04 BRUSSEL : AB UITVERKOCHT