The Tibbs : Keep It to Yourself

 


Een paar dagen terug besprak ik het album Het Langste Jaar van Het Zesde Metaal, waarop het overlijden van bandlid Tom Pintens centraal staat. Het derde Tibbs album Keep It to Yourself is opgedragen aan bandlid Coen de Vries, die in 2022 overleed. Ruim tien jaar geleden begon de soul/funkband The Tibbs met groeiend succes aan hun muzikale avontuur met in eerste instantie Elsa Birgitta Bekman als frontvrouw. In 2018 besloot ze echter, met succes solo te gaan, met haar twee later verschenen schitterende solodebuut Once in My Life als resultaat.

Het stokje van leadzangeres werd eind 2018 overgenomen door de eveneens uitstekende zangeres Roxanne Hartog. Vanaf debuutep Cleaned Out worden hun albums geproduceerd door Paul Willemsen. Willemsen is bekend van zijn samenwerkingen met Beans & Fatback, Lefties Soul Connection maar vooral Michelle David & The Gospel Sessions. De stuwende opener en single Ain’t It Funny laat de luisteraar meteen naar het puntje van zijn stoel schuiven. Een nummer dat gaat over het gevoel van machteloosheid wat de doorsnee burger heeft over alle grote problemen, die er in de wereld spelen.

De invloeden zijn legio, zo heeft titelnummer Keep It to Yourself duidelijke ska invloeden. Favoriete tracks zijn Rafaela, waarbij je het refrein spontaan begint mee te zingen en de ingetogen afsluiter In Orbit, waarop de meer gevoeligere zangkwaliteiten van Roxanne uitstekend tot zijn recht komen. Het album herbergt trouwens een cover, Rosie van Claw Boys Claw. Men nam het album in slechts een paar dagen tijd op in de bekende Exalto Studio’s in Haarlem. De releaseshow in Bitterzoet is reeds uitverkocht, nieuwe optredens worden binnenkort bekendgemaakt.

Theo Volk

Releasedatum : 26 januari 2024 Record Kicks/Sonic Rendezvous

Website : https://www.thetibbs.nl/