Gurf Morlix : Melt Into You

 


Wat vreemd, ik besef me net dat ik nog nooit een album van Gurf Morlix besproken heb en dat terwijl ik sinds jaar en dag zijn carrière volg.  Bovendien is Gurf als goede wijn, met de jaren worden zijn albums steeds mooier. Hoog tijd dus voor een recensie! 

Gurf Morlix (Buffalo (New York), 1951) is een Amerikaanse multi-instrumentalist, singer-songwriter en muziekproducer die al enige jaren in Austin (Texas) woont. Hij heeft met veel bekende Americana- en (alternative) countrymuzikanten samengewerkt. Van gerenommeerde artiesten als Mary Gauthier, Lucinda Williams, Tom Russell, Robert Earl Keen, Ray Wylie Hubbard en Slaid Cleaves produceerde hij albums. 

Ook verleent hij af en toe zijn medewerking aan albums van vrienden, zoals bijvoorbeeld recent aan het meesterlijke In the Throes van Buddy & Julie Miller. Toch brak Gurf nooit door naar een groter publiek, hij noemt zichzelf dan ook gekscherend “the man behind the curtain”. Met grote regelmaat bracht hij sinds 2000 albums uit, die steeds mooier worden. 

Zijn nieuwste Melt Into You vormt daarop geen uitzondering. Een album waarop hij nagenoeg alles in zijn eentje deed. Een album waarop hij manoeuvreert tussen alt-country, Americana en een vleugje blues. De titel van opener Switchblade Smile spreekt natuurlijk boekdelen. Beautiful Sad Face heeft muzikaal gezien een beetje dezelfde vibe als het instrumentale Albatross van Fleetwood Mac. En in Sand waan je je soms in india. Soms klinkt Gurf lichtelijk beklemmend, maar soms ook behoorlijk ingetogen. Het maakt van Melt Into You een heerlijk gevarieerde luisterervaring. Hopelijk vindt het album zijn weg eens naar een groter publiek, het zou niet meer dan terecht zijn! 

Theo Volk

Releasedatum : 9 januari 2024 Rootball 

Website : https://www.gurfmorlix.com/