Amber Arcades : Barefoot on Diamond Road

 


Het was zo’n vijf jaar tijd stil rond singer-songwriter Annelotte de Graaf, aka Amber Arcades. Ze verhuisde in die periode vanuit Utrecht naar Amsterdam. Ze zocht een nieuwe manier om naar de wereld te kijken. Ze verloor het vertrouwen in muziek, herwon het en levert nu haar meest intrigerende album ooit af.

Het begon allemaal voor Annelotte in 2013 met de fraaie folkpop EP Amber Arcades. Hierna volgden nog twee EP’s en twee CD’s. Vooral haar tweede album European Heartbrake kon op veel bijval rekenen, ook international. Ook The Guardian was enthousiast en had het over  "hints of Lindi Ortega and early Saint Etienne, breezy, dreamy pop more personal than political.”.

Op haar nieuwe album Barefoot on Diamond Road keert ze steeds meer de indiepop van haar debuutalbum Fading Lines de rug toe. Haar muziek is bijzonder gelaagd. De lead single van het album is het dansbare Just Like Me. Annelotte zegt over dit eerste voorproefje: "Ik schreef dit nummer toen ik net voor de lockdown naar Amsterdam was verhuisd. Het was een opeenvolging van uitersten; we woonden midden in het centrum, eerst konden we het huis niet uit zonder in een enorme menigte mensen te zijn, toen voelde het van de ene op de andere dag als een apocalyptische spookstad. Het nummer gaat over de spanning tussen samenzijn en alleen zijn die hoort bij het leven in een stedelijke omgeving. De behoefte aan beide maar dan vaak met geen van beide helemaal tevreden zijn.".

De vorige plaat European Heartbreak had een compleet verhaal, dat is op het aanstaand album het tegenovergestelde. Barefoot On Diamond Road is het tegengif voor liefdesverdriet. "Het is een album dat meer gaat over wat er in mijn leven gebeurde, dieper ingaan op emoties en observaties.". Op afstand bedacht met sparringpartner Ben Greenberg (Danny Elfman, Depeche, Ryley Walker) in New York en Annelotte in Amsterdam. Het is volwassen worden in een nieuwe stad met een nieuwe positiviteit die haar ondersteunt, zoals altijd, prachtig vormgegeven en zeer persoonlijke observaties over het leven, de liefde en hoe het allemaal zou moeten of kunnen werken.

"Deze plaat onthult echt delen van mij en mijn relatie met muzikant zijn en muziek maken. Het is als een afrekening, meer in het moment, je realiserend hoe belangrijk het is om dingen om de juiste redenen te doen en hoe dat je proces kan veranderen in een proces dat omarmt wat bestaat, inclusief jezelf.”. De intrigerende drums en percussie-arrangementen zijn van Matt Chamberlain (Pearl Jam, Bowie, Dylan, Adele, Lorde, Springsteen, Cohen...). Barefoot On Diamond Road markeert een nieuwe fase voor deze toch al zeer gerespecteerde muzikant.

Theo Volk                                                

Releasedatum : 10 februari 2023 Fire Records/De Konkurrent

Website : http://www.amberarcades.net/

 

Amber Arcades live met Robin Kester :

22-03 DEN HAAG : Paard

23-03 NIJMEGEN : Merleyn

25-03 UTRECHT : EKKO

26-03 HAARLEM : Patronaat

31-03 GRONINGEN : Vera

05-04 ROTTERDAM : Rotown

06-04 TILBURG : Cul de Sac

09-04 AMSTERDAM : Paradiso