Hansan : Blod Eller Bläck

 


Het laatste fraaie album Pawns of a Bear van de Zweedse singer-songwriter Sofia Talvik dateerde alweer van 2019. Een album dat voornamelijk ging over haar leven “on the road”. Gelukkig wordt 2023 een productief jaar, in de zomer verschijnt haar nieuwe, Engelstalige album. Samen met de Duitse cellist David Floer vormt Sofia het duo Hansan. Twee jaar terug kreeg hun album Nattflykt veel bijval.

Ook op het nieuwe album Blod Eller Bläck (Bloed of inkt) zingt Sofia in het Zweeds. Helaas ben ik het Zweeds niet machtig, want de teksten zijn zeer belangrijk voor het duo.  Sociaal-realistische beelden over immigratie en marginalisering in Vårt långa land, het klimaatdebat in Vår värld - die ons een kijkje geeft in een dystopische toekomst, om vervolgens verweven te worden met liedjes die in het hart geworteld zijn, over verlangen en liefde - perfect de beroemde Zweedse melancholie vangend.

Muzikaal valt er genoeg te genieten ondanks dat de liedjes slechts opgebouwd zijn uit zang en cello. David Floer weet zijn cellospel goed te variëren, heel inventief en gejaagd is bijvoorbeeld zijn spel in Ett Steg Fram Och Två Tillbaks. Maar kan net zo goed bijvoorbeeld jazzy zijn. Het duo bedient zich van diverse genres. Ondanks de taalbarrière weet  Blod Eller Bläck mij van begin tot het eind te fascineren. Hopelijk wordt Sofia’s soloalbum net zo interessant en fraai.  

Theo Volk

Releasedatum : 14 februari 2023 Makaki Music

Website : https://sofiatalvik.com/