Savourna Stevenson & Steve Kettley : Wine of Life

 


Volgens het begeleidend persbericht zou Wine of Life aanstaande vrijdag de vierentwintigste moeten worden uitgebracht, maar volgens hun Bandcamppagina verscheen het album al op 20 januari.

Een oude band van meer dan 20 jaar geleden is nieuw leven ingeblazen: de buitengewoon virtuoze harpiste Savourna Stevenson en saxofonist Steve Kettley hebben een duo gevormd dat voornamelijk haar composities speelt. Savourna staat erom bekend stilistische barrières te doorbreken met behoud van haar Schotse roots. Ze werkte samen met musici als Aly Bain, Eddi Reader en Toumani Diabate en wordt geprezen om haar recente orkest- en koorwerken.

Hun eerste optreden was op “Harp on Wight”, in Ryde op het Isle of Wight, in oktober 2017. Recente concerten waren onder meer het Noia Harp Festival in Spanje, het Edinburgh Harp Festival en de Edinburgh Fringe. Zonder het weten zullen velen al onlangs een compositie van haar gehoord hebben tijdens de uitvaart van koningin Elisabeth II. Er werd een koorversie van haar Psalm 121 ten gehore gebracht in de kathedraal van St. Giles in Edinburgh.

Overigens begon Savourna al op haar vijfde piano te spelen en te componeren met haar vader, de componist Ronald Stevenson. Ze maakte haar concertdebuut op haar vijftiende in de Queen Elizabeth Hall in Londen. Sindsdien verschenen een tiental albums van haar.

Zoals al eerder aangegeven is de basis voor haar muziek haar Schotse roots, waarbij haar clarsach (Gaelic harp) het uitgangspunt vormt. Ze vermengd haar Schotse achtergrond op unieke, baanbrekende wijze met klassiek, folk, wereldmuziek en jazz. Wine of Life wordt praktisch alleen door harp en saxofoon ingekleurd en weet ondanks dat mateloos te boeien. Op dit moment is Savourna alweer aan een interessant project (in opdracht) begonnen, The Secret Life of a Piano, waarop de muziek en vriendschap tussen Gershwin en Ravel worden verkend.

Theo Volk

Releasedatum : 20 januari 2023 Cooking Vinyl/V2

Website : https://savournastevensonstevekettley.bandcamp.com/album/wine-of-life