Ane Brun : Portrayals

 


In de loop der jaren is de Noorse singer-songwriter Ane Brun uitgegroeid tot een gevierd artiest, met een tiental albums op haar conto. Het begon echter allemaal lang geleden in de straten van Barcelona waar zij liedjes van anderen ten gehore bracht. Tijdens haar carrière is zij nummers van anderen blijven vertolken.

Sommige staan al heel lang op haar repertoire zoals het indringende All My Tears van Julie Miller. Twee jaar terug trouwens nog prachtig live opgenomen door Susanna en David Wallumrød. Het album opent met de Beyoncé klassieker Halo, waarbij de cello van multi-instrumentalist Linnea Olson de kers op de taart is.

Cyndi Laupers’ True Colors klinkt wat ingetogener en droeviger dan het origineel. Make You Feel My Love werd geschreven door Bob Dylan, maar kreeg vooral bekendheid dankzij de versie van Adele. Ook hier excelleert Linnea Olson. Big in Japan was de debuutsingle van de Duitse synthpopband Alphaville, wat meteen een grote hit werd.

De groep Sade werd vooral bekend dankzij het album Diamond Life, waarop bekende hits stonden als Smooth Operator en Your Love Is King. Het veel minder bekende By Your Side is echter een uitstekende keuze. Een van de hoogtepunten vormt voor mij haar hard binnenkomende uitvoering van I Want to Know What Love Is van Foreigner, wat ze volledig naar hand zet mede dankzij haar geweldige begeleiders.

Iedereen kent ongetwijfeld Elvis Presley’s versie van Always on My Mind. De uitvoering van Brun met strijkers is zeker niet minder. Apart is de uitvoering van The Beatles klassieker From Me to You, waarbij men onder andere gebruikt maakt van een ukelele. Het stond overigens al eens op haar album Rarities uit 2013, net als Halo en All My Tears.

Eveneens tot de hoogtepunten reken ik Feeling Good, ooit bekend geworden dankzij Nina Simone. Talloze malen werd de Nick Cave klassieker Into My Arms gecoverd. De uitvoering van Brun is beklijvend. Portrayals eindigt met de zwijmel evergreen Blue Moon, ooit op de kaart gezet door Billie Holiday in een lome jazzy uitvoering. Hier wordt het omgetoverd tot een ingetogen pianoballade. Brun heeft een prachtplaat afgeleverd, waarop ze vaak heel bekende songs volledig naar haar hand weet te zetten.           

Theo Volk

Releasedatum : 10 maart 2023 Balloon Ranger Recordings/V2

Website : https://anebrun.com/

 

Ane Brun live :

20-10 ANTWERPEN : De Roma

22-10 UTRECHT : Ronda