Jana Varga : Foreign Face

 


Het balletje begon voor de in Londen woonachtige Jana Varga te rollen, nadat ze in 2021 haar repertoire mocht brengen bij de gerenommeerde Masterlink Sessions. Ze werd daar door de wol geverfde muzikanten begeleid als bassist Stefan Redtenbacher, toetsenist Ross Stanley, gitarist Tony Rémy en drummer Mike Sturgis.

Jana (echte achternaam Vargová) werd geboren in Slowakije in een zeer muzikale familie. Ze studeerde piano en fluit in Slowakije, Oostenrijk en Frankrijk. Ze was een tijdlang fluitist in de Slowaakse progrockband Persona Grata. Met haar Masterlink Sessions begeleiders dook Jana Varga de studio in voor haar solodebuut Foreign Face. Met als uitstekende producer van dienst Fred Mollin (oa Mandy Barnett, J.D. Souther, Barbara Streisand, Rumer).

Op het album komt haar voorliefde voor met name folk, gospel, klassiek en jazz tot uiting. Zo hoor je naast jazz en fusion invloeden ook haar voorliefde voor een folkartiest als Janis Ian, die ze tot haar grote fans mag rekenen.

Haar gevoel voor harmonie en melodie komt voort uit het voortbouwen op traditie terwijl ze constant op zoek is naar verrassing en het verstoren van muzikale verwachtingen. Omdat ze zich gedurende haar hele leven in verschillende landen heeft “gevestigd”, weerspiegelen haar teksten vaak de worstelingen en uitdagingen over het vanaf nul beginnen in een nieuwe omgeving, nieuwe banden aangaan en een gemeenschap vinden om bij te horen.

Haar prachtige stem is overigens de kers op de taart. Foreign Face is al een tijdje uit, maar gelukkig werd het mij gelukkig onder de aandacht gebracht door mijn Amsterdamse muziekvriend Henk.

Theo Volk

Releasedatum : oktober 2022 Independent

Website : https://janavarga.net/