Jaimee Harris : Boomerang Town

 


Ruim vier jaar geleden blies Jaimee Harris mij volledig van de sokken met haar debuutalbum Red Rescue. Vooral de ingetogen liedjes wisten mij erg te bekoren. Op het titelnummer zong haar betreurde mentor Jimmy LaFave nog mee, die helaas kort erna overleed.

Het samen met partner Mary Gauthier geschreven nummer How Could You Be Gone op haar tweede album Boomerang Town gaat naast over een overleden vriend tijdens de pandemie ook over de dood van mentor en vriend Jimmy LaFave in 2017. "Ik wilde dat dit nummer met intensiteit zou worden opgebouwd en herhaald om de ervaring van meedogenloos verdriet te weerspiegelen.", aldus Jaimee. Het wijkt duidelijk af van de overige, vaak behoorlijk ingetogen songs.

Jaimee Harris werd 30 tijdens de pandemie. Het is een mijlpaal dat zelfs in normale tijden een overgangsritueel is. Maar voor deze in Texas geboren singer-songwriter kwam het midden in een van de vreemdste en meest tumultueuze periodes in de Amerikaanse geschiedenis. Toen de wereld stopte tijdens de lockdown, dook Jaimee, net als vele anderen, terug in het verleden, nadenkend over de aard van haar geboorteplaats en familieoorsprong en rekening houdend met hun stempel op haar.

De term “nostalgie”is afgeleid van de Griekse woorden nostos (terugkeer) en algos (pijn). Boomerang Town kan worden beschouwd als een nostalgisch album. Het koesteren van oude herinneringen en het genezen van oude wonden uit het verleden. Volgens Jaimee is Boomerang Town een boeiende, ambitieuze liedcyclus die de generatieboog van het gezin, de wurggreep van verslaving en de fragiele banden die Amerikanen samenbinden, verkent.

Alhoewel de meeste songs zijn geïnspireerd door persoonlijke ervaring zijn ze verre van volledig autobiografisch. Zo toont bijvoorbeeld het titelnummer een jong stel uit een kleine stad met doodlopende banen die “in de war raken” en hun dromen in de wacht zetten. Het is een portret van de wanhoop op het platteland en de rusteloze zoektocht naar verlossing tegen alle verwachtingen in.

Een ander nummer, Fall (Devin's Song), gaat over een voormalige klasgenoot uit de kindertijd van Jaimee die per ongeluk werd neergeschoten en gedood in de zesde klas. Het lied is geïnspireerd op een reeks “In Memoriam”-stukken die de moeder van de jongen aan de plaatselijke krant schreef. Het lied dient als eerbetoon aan hen beiden, evenals als commentaar op de tijdloze aard van verdriet.

Gelukkig is het niet een en al ellende wat de klok slaat, liedjes als Love Is Gonna Come Again en het weemoedige Missing Someone stralen hoop uit. Jaimee’s emotionele zang komt op het vaak ingetogen album nog beter tot zijn recht dan op de voorganger. Boomerang Town had na het dynamischere Red Rescue heel even gewenning nodig, maar blijkt na veelvuldige beluistering net zo’n prachtplaat te zijn.

Theo Volk

Releasedatum : 17 februari 2023 Folk N’ Roll Records

Website : https://www.jaimeeharris.com/