Lankum : False Lankum

 


Afgelopen dinsdag hoorde ik voor het eerst de vrijgegeven single Go Dig My Grave van het nieuwe album False Lankum en werd volledig van mijn sokken geblazen door deze indringende, beklijvende versie. De traditional werd al vele malen vertolkt. Radie Peat leerde het kennen in de versie van Jean Ritchie van diens album Jean Ritchie and Doc Watson at Folk City uit 1963.

Op basis van traditionele folksongs drukt Lankum hun eigen donkere, onderscheidende stempel op elke track, leunend op zware drones en sonische vervorming die de liederen een nieuwe intensiteit en schoonheid geeft. Met deze plaat bevestigt de band hun doorbraak uit het folkgenre door gedurfde, eigentijdse muziek te creëren die misschien is gevormd uit traditionele elementen, maar stevig nieuw is en comfortabel is naast Rough Trade-labelgenoten als black midi en Gilla Band.

Lankum is dus een band die de folkmuziek een nieuwe, spannende dimensie geeft. Veelal gebeurt dat in (eeuwenoude) traditionals. Soms ook in recentere composities, het schitterende Clear Away in the Morning dateert uit 1971. Het is te vinden op het album Peter Kagan and the Wind van de Amerikaanse zanger Gordon Bok.

False Lankum bevat ook twee eigen composities, beiden geschreven door Daragh Lynch. Netta Perseus begint met fraai, akoestisch gitaarspel en tedere zang en krijgt gaandeweg een psychedelisch tintje. De andere compositie is The Turn, de dertien minuten durende, waardige afsluiter. Soms blijft men dichter bij de folk leest, Master Crowley’s is een uit twee delen bestaande reel, waarbij Radie samen met Cormac Begley en zuslief Sadhbh excelleert op de concertina.

Vaak worden traditionals mondeling van artiest op artiest overgebracht, zo ook in het geval van het wonderschone Newcastle, oorspronkelijk The English Dancing Master (1651) geheten. Men leerde de compositie kennen van Seán Fitzgerald van The Deadlians, wiens moeder het voor hem zong in zijn jeugd. Het ingetogen On a Monday Morning is een song uit 1966 van Cyril Tawney, die vooral bekendheid kreeg door zijn compositie The Grey Funnel Line, ooit schitterend vertolkt door Linde Nijland.

Hun vorige album The Livelong Day zorgde al voor een grote boost van hun populariteit. False Lankum is echter nog indrukwekkender en zal ongetwijfeld hun populariteit nog verder vergroten. Het album is reeds te bestellen bij De Konkurrent, ook in een speciale uitgave op oranje vinyl.

Theo Volk

Releasedatum : 24 maart 2023 Rough Trade/De Konkurrent

Website : https://lankumdublin.com/

 

Lankum live :

28-04 AMSTERDAM : Tolhuistuin uitverkocht

30-04 BRUSSEL : Le Botanique

26-11 AMSTERDAM : Paradiso