Nils De Caster & Sara De Smedt : Take This Stone

 


Aan de vooravond van de Coronapandemie wisten Gentenaren Nils De Caster en Sara De Smedt mij te betoveren met It Takes a Believer, een van de fraaiste albums van de afgelopen jaren. Dat album werd grotendeels door hen opgenomen in het kasteel van LaClaireau in de provincie Luxemburg. Men had niet alleen muzikale inspiratie want er sloeg tijdens die week ook een liefdesvonk over tussen de twee.

Voor opvolger Take This Stone koos men een andere werkwijze. Er werd een beroep gedaan op muzikale vrienden en niet bepaald de minsten, zoals bijvoorbeeld Herman Temmerman (aka Ht Roberts). Geen onlogische keuze want Sara en Nils werkten mee aan diens album The Open Hum of Things, ook opgenomen in het kasteel van LaClaireau. Als je dergelijke ervaren krachten om je heen verzameld hebt, kan het eenvoudigweg niet mislopen.

Om maar met de deur in huis te vallen, Take This Stone is wederom een prachtplaat geworden. Meteen na het horen van de J.J. Cale achtige opener All Right was ik al verkocht. Het heerlijk relaxte liedje zit vol verwijzingen naar liedjes en personen. De eerste strofe gaat over Lieven Tavernier, de tweede over Roland Van Campenhout, de derde over Bruno Deneckere en de laatste over de betreurde Vlaamse blueszanger Little Jimmy. Ook de op de hoes afgebeelde bluesgigant Muddy Waters komt in de song voor.

Tijdens de tien dagen durende opnames ontstonden ook ter plekke nog nieuwe songs. Het is met name het drumwerk van David Broeders dat het album anders maakt dan de voorganger. Vooral in What Are We Waiting For? worden de anderen naar grote hoogtes gestuwd. Ook is het door blues, jazz, folk en country doordrenkte album gevarieerder geworden. Hopelijk gaat Take This Stone nog meer zieltjes winnen dan de voorganger. Ik noteer hem alvast voor een hoge positie op mijn eindejaarslijstje!

Theo Volk

Releasedatum : 12 februari 2023 Independent

Website : https://www.nilssara.be/

Nils De Caster & Sara De Smedt live met begeleidingsband :

12-02 GENT : Handelsbeurs

11-03 ENAME : Zaal De Pelikaan

18-03 HANSBEKE : Arscene