Stef Kamil Carlens & The Gates of Eden : Play Bob Dylan

 


Het was een jongensdroom van Carlens om ooit te toeren met het oeuvre van Bob Dylan. Ooit begon zijn voorliefde voor Dylan, net als bij mij, met de albums Desire en Blood on the Tracks. Hij ging zo intens op in deze albums, het leek alsof de songs erop zijn eigen herinneringen waren. Vooral een complexe song als Isis is hem heel dierbaar. Door de meeste critici destijds gezien als verwijzend naar het uiteenvallen van de relatie tussen Dylan en zijn toenmalige vrouw, Sara. Vaak zijn songs van Dylan op meerdere manieren te interpreteren. Overigens schreef Dylan bijna alle teksten op Desire samen met Jacques Levy.

“Ik hou ervan deze songs te zingen. Ze zijn zo goed geschreven. Zinnen komen vol en rijp uit zijn pen. Ze zijn zintuiglijk, je voelt ze en je ziet ze. Maar ze hebben ook die krachtige muzikale cadans, waardoor ze zich zo mooi op de melodie laten draperen.”, aldus Carlens. Al sinds 2006 speelt hij af en toe songs van Dylan. Ter ere van Bob zijn tachtigste verjaardag streamde Carlens op 24 mei 2021 een vooraf opgenomen concert met zijn fantastische band  The Gates of Eden met een eigenzinnige selectie uit Bobs oeuvre. Het spelplezier spatte van het scherm en de virtuele aanwezigen prezen de verrassende arrangementen en de zeer bezielde performance. Die sessie deed verlangen naar meer! Het enthousiasme was zo groot dat al snel een tournee door België en Nederland volgde en nu is daar het dubbele livealbum Play Bob Dylan.

Kant één en twee van de LP, of CD 1 zijn opgenomen in The Rabbit Field, Carlens eigen studio in Hoboken, vlak bij Antwerpen. De tweede LP of CD bevat live-opnames gemaakt in de Mezz, TivoliVredenburg en De Roma. Gelukkig heeft Stef niet gekozen voor te veel bekende nummers. Opener All Along the Watchtower kende ik eerder in de versie van Jimi Hendrix dan van Dylan. Hier bijzonder intens gebracht door Stef en band. Nog bekender is de klassieker Like a Rolling Stone. Tot Dylans populairste songs behoort ook Forever Young, een ode aan zijn kinderen.

Ingetogen en bijzonder fraai vind ik de uitvoering van Not Dark Yet van het album Time Out of Mind. Soms zijn de arrangementen verrassend, zo krijgt Shelter from the Storm een vrolijk, Caribisch tintje. Dead Man, Dead Man wordt omgetoverd tot reggae van de bovenste plank. Zeventien nummers lang weten Stef en zijn begeleiders moeiteloos de aandacht vast te houden. De wat hese stem van Carlens is uitermate geschikt voor het repertoire van Dylan. Play Bob Dylan is bijna anderhalf uur spelvreugde. Gelukkig gaat men weer op tournee. Eerst België, hopelijk volgt Nederland snel!     

Theo Volk

Releasedatum : 24 februari 2023 Starman Records

Website : https://stefkamilcarlens.be/

 

Stef Kamil Carlens & The Gates of Eden live :


01-03 AARSCHOT : CC Het Gasthuis         

02-03 LIER : Liers Cultuurcentrum            

05-03 BRUSSEL : AB       

09-03 KORTRIJK : Schouwburg   

11-03 OOSTENDE : De Grote Post            

15-03 SINT-NIKLAAS : Stadsschouwburg 

17-03 MOL : Cultuurcentrum      

21-03 HASSELT : CCHA/cultuurcentrum  

30-03 LEUVEN : Het Depot          

31-03 GENT : De Vooruit