Ben Reel : Lock In + Live

 


Het nieuwste album Lock In + Live van de Ierse singer-songwriter Ben Reel werd gedurende de lockdown opgenomen. Kant A van het 75 minuten durende album werd live opgenomen in het Iontas theatre Castleblayney, de stad waar Bens vrouw Julieanne vandaan komt. Ook de drie afsluiters werd live opgenomen tijdens Facebook live streams. Hieronder een bijzonder fraaie cover van Oh Sister van Bob Dylans album Desire, hier gezongen samen met vrouwlief Julieanne en Drive All Night van Bruce Springsteens album The River. Dat Ben The Boss covert ligt voor de hand, beiden zijn vaak uitzonderlijk gedreven zangers.

Maar Ben kan ook soulvol of relaxed klinken, zoals in het heerlijke reggaenummer U People. Ook bevat het album een viertal nummers, die eerder al op single verschenen. Isolation Blues is een tongue in cheek terugblik op de laatste twee jaar tijdens Corona. Op 2020 Vision speelt Ben alle instrumenten zelf.

Een felle protestsong is Tear it Down gericht tegen de Britse Tory partij die zich niet echt bekommerde om de gevolgen van Brexit die had kunnen leiden tot een harde grens op het eiland Ierland en het goede vrijdag akkoord in gevaar bracht. Het nummer werd opgenomen Nashville, onder andere Will Kimbrough speelt erop mee. When I Was a Boy haalde in 2013 net niet het album Darkness & the Light en is hier in een herbewerkte versie te horen.

Het album is opgedragen aan de Noord-Ierse songschrijverTony McLoughlin, met wie Ben het nummer U Look to Me schreef. Vooral in de live songs klinkt Ben bijzonder gedreven en geïnspireerd. Lock In + Live kan gezien worden als een uitstekende promotie van zijn komende achttien concerten in Nederland en nog eentje in België.

Theo Volk

Releasedatum :  15 september 2022 Independent

Website : https://benreel.com/

 

Ben Reel live :

13-10 HAARLEM : Café Stiels (band)

14-10 SILVOLDE : ’t Molentje (band)

15-10 BREDEVOORT : Stadbrouwerij de Borghman (band)

03-11 SNEEK : Lewinski (met Hans Heidt)

04-11 HEEMSTEDE : Proeflokaal De Groene Druif (Met Ronald de Jong)

05-11 ASSENDELFT : Tapperij De Verwachting (met The Haarlem Boys)

06-11 HAARLEM : Taverne De Waag (met The Haarlem Boys)

07-11 AMSTERDAM : Zaal 100 (solo)

09-11 ROTTERDAM : Jazzcafé Dizzy (solo)

11-11 WARMENHUIZEN : Huiskamerconcert (met Hans Heidt & Glenn Schwarzer)

12-11 HAARLEM : Louisiana (solo)

13-11WARMENHUIZEN : Bolletjescafé de Klok (met The Haarlem Boys)

14-11 AMSTERDAM : Café ’t Monumentje (solo)

15-11 HAARLEM : Café Stiels (solo)

16-11 GEEL (B) : Café De Sport (solo)

17-11 GEMERT : DE Bunker (solo)

18-11 NIJMEGEN : Tierney’s Iirsh Pub & Restaurant (solo)

19-11 HAARLEM : Dutch Beer Bar (solo)

20-11 EDAM : De Harmonie (solo)