The Bullfight & Guests : Some Divine Gift

 


Precies drie jaar na Eggs & Marrowbone verschijnt Some Divine Gift. Wederom een ambitieus project waar op fraaie wijze muziek en beeldende kunst samenkomen. De vinylversie wordt geleverd met stevige tekstvellen, waarop de ene kant de tekst en aan de andere kant artwork van kunstenaars staat afgebeeld. Bij de cd-versie is dit een meegeleverd boekje.

Het betreft hier werk van de gerenommeerde kunstenaars als Jaco Putker, Bianca van der Werf, Wytse Sterk, James Johnston, Gary Alford, Hélène Bautista, Bastiaan Mol, Sabine Vissers en van tattoo specialist Henk Schiffmacher.

In twee van de negen composities wordt gebruik gemaakt van twee reeds bestaande gedichten. Het album opent met het beroemde sonnet Ozymandias van de Britse dichter Percy Bysshe Shelley. Het wordt als een meesterwerk beschouwd vanwege de uitzonderlijke kwaliteit en de virtuoze dictie. Hier wordt het door de geweldige voordracht van Barry Hay en een indringende begeleiding omgetoverd tot een meesterlijke compositie.

Het andere reeds bestaande, door Daisy Cools in het Portugees voorgedragen gedicht, is Silêncio! van Florbela Espanca. Deze Portugese dichteres werd bekend door haar passionele, feministische gedichten. Net als de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo en de Nederlandse arts Aletta Jacobs was zij belangrijk voor het opkomen voor eigen rechten van vrouwen.

Nick Verhoeven van The Bullfight leverde de teksten voor The Incantation en The Walker.  De overige vijf teksten werden niet door de minsten aangeleverd. Twee prachtige, Nederlandse teksten kwamen van de hand van Alex Roeka en Spinvis.

Mark Ritsema geeft zijn tekst in The Last Neanderthal  (met fraai saxspel van Dick Rondeltap) een duidelijk Tom Waits tintje mee. Dat David Boulter gevraagd werd verbaasde me niet, omdat The Bullfight in dezelfde alternatieve, muzikale vijver vist als Tindersticks. Zijn My Sister zou overigens niet hebben misstaan op Dead Club van Tunng. Een wat vreemdere eend in de bijt op het album is Henry Rollins.

De hoes werd gemaakt door Alf Christian Hvaring. De zonder uitzondering prachtige muziek werd gecomponeerd door Thomas van der Vliet. Het bijzonder fraaie Some Divine Gift zal slechts alleen in beperkte oplage op vinyl en cd verschijnen, dus niet digitaal en zal ook niet te beluisteren zijn op Spotify en dergelijke.

Theo Volk

Releasedatum : 11 november 2022 Brandy Alexander Recordings

Website : https://www.thebullfight.nl/

 

The Bullfight live :

29-10 ROTTERDAM : Woordnacht Festival

30-10 EGMOND A/D HOEF : Hoeve Overslot

03-11 ROTTERDAM : R’dam Late Night

12-11 ROTTERDAM : Studio De Bakkerij (releaseparty)

17-11 HAARLEM : Patronaat

18-11 LEIDEN : Galeriecafé Leidse Lente

20-11 ROTTERDAM : Frontaal (Worm)

26-11 AMSTERDAM : De Nieuwe Anita

27-11 DEN HAAG : Paard

02-12 DELFT : Rietveld Theater

08-01 GORINCHEM : Het Zevende Huis