Lean Year : Sides

 


Regisseur Rick Alverson maakte tussen 2000 en 2007 met zijn band Spokane een handvol interessante, beeldende platen. Vervolgens werd het stil op muzikaal vlak en stortte Alverson zich volledig op het regisseren, totdat vanuit het niets in 2017 het prachtige debuutalbum van Lean Year verscheen. Erwin Zijleman beëindigde toen zijn recensie op Krenten uit de pop met de woorden “Het album kleurt uiteraard prachtig bij de recente herfstdagen, maar de pure schoonheid van de muziek van Lean Year is uiteindelijk volstrekt tijdloos.”.

Het album Sides kan andermaal een regelmatig terugkerende soundtrack van de (naderende) herfst gaan vormen. Op de hoes staat Rick Alversons moeder op jonge leeftijd afgebeeld. De aanvankelijke intenties van Alverson en partner Emilie Rex tijdens het schrijfproces voor het album veranderden na een aantal persoonlijke tragedies. Alverson verloor zijn beide ouders snel achter elkaar, de moeder van Rex kreeg de diagnose kanker en de geliefde familiehond van het paar, Orca, stierf.

Deze gebeurtenissen veranderden het album in een verkenning van verlies - een poging om de pijnlijke, complexe en persoonlijke emoties te verwerken die naar de oppervlakte borrelen wanneer ze worden geconfronteerd met de dood. Vanaf opener Legs, wordt een bijzondere, regelmatig dromerige sfeer neergezet. Een sound gecreëerd met instrumenten als een elektrische kalimba, maar ook met fluweel saxspel van Joseph Shabason (Logan Farmer, Destroyer, War On Drugs).

Sides is een album dat vliegensvlug bij mij onder de huid kroop.

Theo Volk

Releasedatum : 2 september 2022 Western Vinyl/De Konkurrent

Website : https://www.leanyear.net/