Jackie Oates : Gracious Wings

 


Al een kleine twee decennia duurt de carrière van de Britse folkzangeres Jackie Oates. Van haar voorgaande zeven albums recenseerde ik het fraaie The Spyglass & The Herringbone uit 2013. Een album dat uitstekend  mede geproduceerd werd door haar broer Jim Moray.

De titel van haar nieuwe album Gracious Wings verwijst naar een toevallig gesprek dat Jackie had met een vriend, over de aard van muziek en liedjes en song schrijven. Door het vertellen van een waar gebeurd verhaal kan de verteller toegang krijgen tot een andere wereld waarin hij wordt ontlast door zijn verleden.

Opener When I Was a Fair Maid is een traditional, wat ze leerde kennen in de versie van zangeres Margaret Jeffrey op het album Voice of the People uit 1956. Robin Tells of Winter schreef ze tijdens de lange winter lockdown van 2021, toen we allemaal verlangden naar tekenen van de zomer en een einde aan het eeuwigdurende ‘frozen in time’-gevoel dat zo lang had rondgehangen. Jackie werd geïnspireerd door het gedicht van Ruth Tongue “The Broom Squire's Bird Song” om na te denken over tuinvogels en hun gewoontes.

 Het instrumentale titelnummer Gracious Wings is een klein morris-deuntje dat Jackie schreef, geïnspireerd door een virtuele morris solo jig-wedstrijd op Zoom, op een zaterdagmiddag in lockdown. De traditional Tammy Toddles maakte Jackie zich eigen dankzij de versie van Lizzie Higgins.

La Llorona heeft niets van doen met het gelijknamige album van de betreurde Lhasa, maar is een song welke ze samen schreef met Megan Henwood. In 2018 waren Megan en Jackie de muzikale begeleiding van een briljante comedyshow voor één vrouw, “Hollering Woman Creek”, geschreven en uitgevoerd door hun vriendin Amy Mason, waarin Amy de thema's verkende van een eerste zwangerschap, het stoppen met antidepressiva en rondreizen  door Texas! Ze schreven dit nummer mee als hoofdthema.

The Ship in Distress is een traditional. Jackie kwam dit nummer voor het eerst tegen met Kathryn Roberts tijdens het onderzoeken van materiaal voor een project over Cecil Sharp. Er wordt gezegd dat het is verzameld door James Bishop of Priddy, Somerset. Volgens wijlen Lou Killen is het onderwerp geïnspireerd op een 16e-eeuwse Portugese ballade die naar Frankrijk reisde en La Corte Paille (The Short Straw) werd. On and On van The Longpigs coverde ze omdat het een van haar favoriete bands van de jaren negentig is.

John Spiers en Jackie vonden Iruten Ari Nuzu (I Am Making Wool) tijdens het zoeken naar kantwerkliedjes op een middag. Dit is een lied in de Baskische taal voor het spinnen van wol om kousen van te maken. Het werd oorspronkelijk verzameld in Californië in 1940. Omdat ze moeite hadden om iets zinvols te maken van de vertaalde teksten, besloten ze om het bij het zingen in de Baskische taal te houden.

Roobarb & Custard is een instrumentale compositie. Roobarb - genoemd naar het stripfiguur uit de jaren 70 - is geschreven door James O'Grady. De eerste helft van de melodie werd een veel gehoord fragment tijdens soundchecks voor de band Sin é in de late jaren 90, en Mike Cosgrave haalde hem over om een tweede helft van de melodie te schrijven terwijl hij in zijn huis in Devon verbleef voor een bandrepetitie.

Looking for My Own Lone Ranger werd geschreven door Charlie Dore & Ricky Ross (Deacon Blue). De traditional Lament to the Moon heeft ze opgepikt van Kath Parry uit Sidmouth, zangeres van zoveel mooie nummers. De tekst van deze versie van het lied komt voor in Alfred Williams' “Folk Songs of the Upper Thames”(1923) en zou zijn verzameld in Gloucestershire, met de melodie gecomponeerd door J.W. Turner in 1847.

Bijzonder fraai is afsluiter Time Time Time, een cover van Tom Waits Time, afkomstig van diens klassieker Rain Dogs. Charlie Dore bracht dit nummer voor het eerst onder haar aandacht toen ze een (wat later bleek) eenmalig concert samenstelden onder het mom “The Ladies Of Nettlebed” met naast haarzelf, Megan Henwood, Charlie Dore en wijlen, en zeer gemist, Rowan Godel.

Gracious Wings bewijst andermaal dat Jackie Oates tot de absolute top van de Britse folk behoort.

Theo Volk

Releasedatum : 2 september 2022 Independent

Website : https://www.jackieoates.co.uk/